Szybka wegańska przekąska
Z jabłek można zrobić nie tylko jabłecznik i placki z jabłkami, które są swoją drogą bardzo smaczne :D. Można również przyrządzić z nich szybką przekąskę. Wystarczy je obtoczyć w mące kukurydzianej, żeby zrobić smażone jabłka w złotej, chrupkiej panierce.
Smak wzbogaci dodatek cynamonu, który zawsze idealnie dopełnia jabłka. A jako kremik świetnie się sprawdzi masło orzechowe w połączeniu z mlekiem roślinnym. Wystarczy kilka składników i pyszny deser gotowy. Dajcie znać w komentarzach, jak Wam smakował ;).
Smażone jabłka z kremem orzechowym- przepis:
Czas przygotowania: 10 min
Ilość porcji: 2
Składniki:
- 1 jabłko
- duża szczypta cynamonu
- mąka kukurydziana
- 3 łyżki mleka roślinnego (u nas sojowe)
- 2 pełne łyżeczki masła orzechowego
- olej (u nas z orzechów włoskich)
Przygotowanie:
- Na początku myjemy i wydrążamy jabłko. Potem kroimy je na podłużne kawałki i obtaczamy w mące kukurydzianej.
- Na patelni rozgrzewamy minimalną ilość oleju i układamy kawałki jabłka. Smażymy je kilka minut, aż panierka zrobi się chrupiąca. Pilnujemy, żeby nic nam się nie przypaliło, w razie potrzeby dodajemy trochę oleju.
- Podczas gdy jabłka są na patelni, robimy kremik orzechowy. W miseczce dokładnie mieszamy ze sobą masło orzechowe i mleko roślinne. Krem powinien mieć jednolitą konsystencję.
- Gotowe jabłka wykładamy na ręczniczek papierowy, a następnie na talerz. Posypujemy je cynamonem.
- Jemy, maczając kawałki jabłka w kremie orzechowym.
Smacznego!
Spodobał Wam się ten przepis? Zobaczcie również nasz koktajl jaglany z jabłkiem.
Jeżeli chcecie szybko gotować, sprawdźcie nasz ebook 'WegeBunia 15 minut’.
Odwiedźcie nas też na Facebooku i Instagramie :D.