Wegańska przekąska 'rybna' z algami nori - WegeBunia
ryba bez ryby, wegańskie przekąski na imprezę

Wegańska przekąska ‘rybna’ z algami nori

Podziel się przepisem z innymi
roślinna 'ryba', przekąska

Przepisy z algami nori

Jeśli szukacie morskiego smaku, to powinniście zacząć od jedzenia alg. Są bardzo pomocne, gdy brakuje nam rybnego posmaku w jakimś daniu, tak naprawdę to ryby mają posmak alg, bo się nimi żywią😅. Suszone, sprasowane wodorosty można kupić jako cienkie, prostokątne arkusze.

Takie glony znajdziecie już w większości sklepów, najczęściej na dziale azjatyckim lub ze zdrową żywnością. Ich wykorzystanie jest bardzo proste. Wystarczy je pokruszyć lub pociąć na mniejsze kawałki i dodawać do ulubionych potraw. Niektórzy ludzie wcinają je nawet same, bez niczego😲.

roślinna 'ryba', wegańska przekąska na słono

Wegańska ryba bez ryby

Jeśli pamiętacie nasze starsze wpisy, to pewnie znacie wegańską ‘rybę’ po japońsku, do której używaliśmy nori. Wegańska tofu- ‘ryba’ po grecku z darmowego świątecznego e-booka też zyskała dzięki wodorostom. Na tym jednak nie poprzestaliśmy😄.

Teraz postanowiliśmy zrobić coś nowego, wegańska przekąska ‘rybna’ spełniła nasze oczekiwania. Świeża marchewka, sos musztardowy, awokado, papier ryżowy i oczywiście algi, pasują do siebie idealnie. Jeśli macie ochotę na pyszną przekąskę, spróbujcie tego!

wegańska ryba, przekąska z marchewkąi awokado

Wegańska przekąska ‘rybna’ z algami nori- przepis:

Czas przygotowania: ok. 20 min

Ilość porcji: 2

Składniki:

  • 2 arkusze papieru ryżowego
  • 1/2 dojrzałego awokado
  • 1 średnia marchewka
  • 1/2 dużego, kwadratowego arkusza nori
  • 4 łyżeczki wegańskiego jogurtu naturalnego/ śmietany
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 2 szczypty czarnego sezamu
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • olej

Przygotowanie:

  • Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 200 stopni, w funkcji termoobieg.
  • Następnie bierzemy po jednym arkuszu papieru ryżowego i moczymy go z dwóch stron pod ciepłą wodą, aż zmieni konsystencję na klejącą. Rozkładamy go np. na desce.
  • Teraz naszą połowę arkusza alg dzielimy jeszcze na pół, dzięki czemu powstaną 2 kwadraty. Każdy z nich kładziemy na środku papieru ryżowego.
  • W miseczce mieszamy ze sobą wegański jogurt naturalny z musztardą i nakładamy po łyżeczce na każdy arkusz nori, rozsmarowujemy.
  • Potem obieramy i myjemy marchewkę. Kroimy ją na pół i używając obieraczki lub małego nożyka, tniemy ją na podłużne, cienkie i wąskie kawałeczki.
  • Marchewkę polewamy sosem sojowym i zawijamy pierogi. Najpierw nakładamy na farsz boczne skrzydełka, a potem skrzydło górne oraz dolne.
  • Teraz układamy pierożki na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy z wierzchu olejem (z każdej strony). Pieczemy 10 minut.
  • Na gotowe pierogi kładziemy pokrojone awokado i resztę sosu musztardowego. Na koniec posypujemy je czarnym sezamem.

Smacznego!

Jeżeli polubiliście ten przepis, tak jak my, zobaczcie również nasze pierożki z papieru ryżowego z soczewicą.

A jeżeli poszukujecie sposobów na krótkie stanie w kuchni, sprawdźcie naszego ebooka z szybkimi wegańskimi przepisami.

Zapraszamy Was też na Facebooka i Instagrama ;).

wegańska przekąska 'rybna'
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x