Szybkie pierożki wegańskie
Ostatnio postanowiliśmy dodawać więcej wpisów, więc dzisiaj prosty przepis na pierożki z papieru ryżowego. Może on być również inspiracją, dla kogoś, kto nie używał wcześniej papieru ryżowego. Nie jest on drogi, bo cena jest zbliżona do białego ryżu, a ma duże możliwości.
Wegański farsz do pierogów z kaszą gryczaną
Farsz oprócz kaszy gryczanej zawiera między innymi suszone pomidory, czerwoną cebulę i przyprawy. Jeśli tak jak my, dodacie też sporo pieprzu, pierożki będą miały fajny pikantny smak, który świetnie im pasuje. Pierożki z papieru ryżowego pieczemy w piekarniku, dlatego mają chrupiącą skórkę.
Pierożki z papieru ryżowego- przepis:
Czas przygotowania: ok. 30 min
Ilość: 12 pierożków
Składniki:
- 50 g czerwonej soczewicy
- 50 g kaszy gryczanej
- 1/2 średniej cebuli czerwonej (40 g)
- 1 ząbek czosnku
- 2 pieczarki
- 5 dużych suszonych pomidorów
- 1 łyżka płatków drożdżowych
- po 1 łyżeczce oregano, bazylii i słodkiej papryki
- sól/ pieprz
- 3 arkusze papieru ryżowego
- olej
Przygotowanie:
- Na początku wstawiamy do gotowania czerwoną soczewicę i kaszę gryczaną.
- Następnie drobno kroimy pieczarki, suszone pomidory, czerwoną cebulę oraz czosnek.
- Wszystkie składniki mieszamy w misce razem z przyprawami (dajemy sporą ilość pieprzu).
- Potem każdy arkusz papieru ryżowego moczymy pod ciepłą wodą i kładziemy np. na desce. Następnie po środku układamy farsz i zawijamy jak krokieta.
- Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni, w funkcji termoobieg. Wykładamy arkusze, posmarowane z dwóch stron olejem, na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 10 min.
- Kroimy każdy arkusz na 4 pierożki.
Smacznego!
Jeżeli ten przepis Wam się spodobał, spróbujcie również naszych spring rollsów z awokado.
Jeśli szukacie pomysłów na szybkie wegańskie przepisy, sprawdźcie naszego e-booka 'WegeBunia 15 min’.
Zapraszamy do polubienia nas na Facebooku i Instagramie, gdzie dodajemy filmy z naszymi przepisami.