Wegański mini torcik gofrowy - WegeBunia - wegańskie przepisy
tort gofrowy

Wegański mini torcik gofrowy

Podziel się przepisem z innymi

Szybki wegański tort

Mamy dla Was przepis na szybki torcik gofrowy. Możecie zrobić wersję mini lub pomnożyć wszystko przez 4 i stworzyć większy tort. Pomysł na taki deser przyda Wam się szczególnie w nagłych sytuacjach. Jeśli macie zapas mleczka kokosowego w lodówce, co zresztą bardzo polecam, tort będzie ekspresowy. Jeśli nie, do przekładania gofrów możecie użyć zamiast niego budyniu waniliowego (przepis znajdziecie w tym wpisie).

Torcik gofrowy z owocami

Nasz torcik gofrowy ozdobiliśmy owocami granatu i kiwi, żeby było trochę kwaskowato :D. Osobom, które nie lubią przesłodzonych tortów, ten powinien posmakować. Porcja też nie jest duża, więc jest miło i przyjemnie, a nikt nie jest objedzony. Myślę, że do kawy taki mini torcik gofrowy będzie idealny dla dwóch osób.

wegański mini torcik gofrowy

Wegański mini torcik gofrowy- przepis:

Czas przygotowania: 30 min

Ilość porcji: 1- 2

Składniki:

Gofry

  • 3/4 szklanki mleka roślinnego (250 ml)
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli

Krem

  • 1 puszka mleczka kokosowego*
  • 1 i 1/2 opakowania cukru waniliowego (jedno ma 16 g)
  • 1 fix do śmietany

Dodatki

  • 1/2 pomarańczy
  • 2 granaty
  • 3 dojrzałe kiwi
  • 2 łyżki drobno pokrojonych orzechów włoskich
  • 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej (64 %)

*Mleczko musi być dobrze schłodzone, u mnie potrzeba, aby postało w lodówce ze dwa dni

Przygotowanie:

Krem

  • Na początku robimy krem, aby zdążył lekko stężeć w lodówce.
  • Wyjmujemy z puszki stałą część mleczka kokosowego, potem przekładamy do miski i zaczynamy miksować. Następnie dodajemy po trochu cukier waniliowy i fix, cały czas miksując.
  • Po kilku minutach miksowania, wkładamy krem do lodówki.

Gofry

  • Teraz rozgrzewamy gofrownicę i zaczynamy robić gofry.
  • W misce łączymy wszystkie składniki, czyli mleko roślinne, mąkę, sól, cukier, olej, proszek do pieczenia oraz sodę. Następnie mieszamy dokładnie trzepaczką kuchenną.
  • Wlewamy gotowe ciasto do gofrownicy i pieczemy przez ok. 6 min (w zależności od gofrownicy).
  • Powinny nam wyjść 3 gofry.

Torcik gofrowy

  • Podczas pieczenia gofrów obieramy i kroimy kiwi na małe kawałki, wydrążamy granat, a także rozdrabniamy czekoladę.
  • Następnie na gotowe gofry wyciskamy sok z połówki pomarańczy.
  • Warstwy tortu to gofr, krem, dodatki. Przekładamy składniki w takiej kolejności trzy razy.
  • Gotowy torcik kroimy na kawałki lub pochłaniamy samemu w całości :D.

Smacznego!

Jeżeli przepis Wam się spodobał, zobaczcie również nasze gofry na słono.

A jeśli jesteście miłośnikami szybkich przepisów, zajrzyjcie po nasz nowy ebook ‘WegeBunia 15 minut’.

Odwiedźcie nas także na Facebooku i zobaczcie nasze filmy z przepisami na Instagramie.

wegański torcik gofrowy
5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x