Mus gryczany z bananem - WegeBunia
krem gryczany

Mus gryczany z bananem

Podziel się przepisem z innymi
wegański mus gryczany

Przepisy z kaszy gryczanej

Kaszę gryczaną można jeść na różne sposoby. Jest smaczna zarówno na słono, jak i słodko, na zimno i na ciepło. My przeważnie używamy jej do placków z suszonymi pomidorami albo gdy robimy gryczane kotleciki. Tam sprawdza się super. Skąd mus gryczany?

Tym razem postanowiliśmy sprawdzić, jak to będzie zjeść kaszę gryczaną na słodko. Najpierw ugotowaliśmy ją w mleku migdałowym, a kiedy ostygła, dodaliśmy do niej banana, daktyle i kakao. Szybko, prosto i smacznie. Powstał prawdziwy, czekoladowy deserek :).

krem z kaszy gryczanej

Mus gryczany z bananem- przepis:

Czas przygotowania: ok. 20 min

Ilość porcji: 1

Składniki:

  • 50 g kaszy gryczanej
  • 1 i 1/2 szklanki mleka migdałowego (tu szklanka ma 250 ml)
  • 1 banan
  • 1 czubata łyżeczka ciemnego kakao
  • 1 suszone daktyle + wrzątek
  • 2 kostki gorzkiej czekolady (64%)

Przygotowanie:

  • Zaczynamy od wsypania kaszy gryczanej do garnka. Zalewamy ją mlekiem migdałowym i gotujemy ok. 15 min na wolnym ogniu.
  • Następnie wstawiamy wodę w czajniku. Do szklanki wrzucamy daktyle i przykrywamy je wrzątkiem. Odstawiamy do napęcznienia.
  • Potem przygotowujemy sobie wysokie naczynie wrzucamy do niego kawałki banana i wsypujemy kakao.
  • Gotową kaszę gryczaną i daktyle również dodajemy do naczynia. Blendujemy.
  • Mus posypujemy rozdrobnionymi kawałeczkami czekolady.

Smacznego!

Przepis na mus gryczany Wam się spodobał? Sprawdźcie również nasz koktajl jaglany, kaszy nigdy za wiele :D.

Jeżeli szukacie pomysłów na szybkie gotowanie, sprawdźcie naszego ebooka ‘WegeBunia 15 minut’.

Zapraszamy Was także na Facebooka i Instagrama, gdzie publikujemy filmy z przepisami ;).

mus z kaszy gryczanej
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x