Wegańskie pampuchy drożdżowe smażone - WegeBunia
pampuchy drożdżowe bez nabiału

Wegańskie pampuchy drożdżowe smażone

Podziel się przepisem z innymi
wegańskie pampuchy drożdżowe

Puszyste placuszki z konfiturą wiśniową

Kilka lat temu byłam w miejscu, w którym pewna pani przygotowała dla mnie drożdżowe pampuchy. Były one podane z konfiturą z wiśni, smakowały nieziemsko. Ostatnio przypomniał mi się ten smak i nabrałam na nie wielkiej ochoty, więc koniecznie musiałam je zrobić.

Dzięki temu przepis pojawił się też na blogu. Potrzebowałam roślinnej wersji, więc powstały pyszne, w pełni wegańskie pampuchy drożdżowe. Spróbujcie i zakochajcie się w pampuchach tak, jak ja🥰!

roślinne pampuchy drożdżowe

Wegańskie pampuchy drożdżowe smażone- przepis:

Składniki na ciasto są praktycznie takie same, jak w przepisie na wegańskie rogaliki z kremem pistacjowym.

Czas przygotowania: ponad 1 h

Ilość: ok. 20

Składniki:

  • 1 szklanka mleka roślinnego (200 ml) – u nas mleko sojowe
  • 3 szklanki mąki + 2 łyżki
  • 1/2 szklanki cukru + 1 łyżka
  • 4 łyżki oleju + do smażenia
  • szczypta soli
  • 25 g świeżych drożdży
  • konfitura wiśniowa
  • cukier puder

Przygotowanie:

  • Zaczynamy od zrobienia zaczynu. W misce rozpuszczamy drożdże z 1 łyżką cukru, 2 łyżkami mąki i 1 szklanką ciepłego mleka roślinnego (nie gorącego). Przykrywamy ścierką i odstawiamy na 20 minut.
  • Po tym czasie dodajemy do miski pozostałe składniki, czyli olej i sól oraz resztę cukru i mąki. Dokładnie mieszamy i ugniatamy ciasto przez kilka minut. Odstawiamy je pod przykryciem do wyrośnięcia na 30 minut.
  • Z gotowego ciasta lepimy małe kuleczki wielkości łupiny orzecha włoskiego.
  • Następnie przekładamy je na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażymy pampuchy na malutkim ogniu z dwóch stron, do zrumienienia. W trakcie możemy je delikatnie rozpłaszczyć.
  • Gotowe pampuchy podajemy lekko ostygnięte, z dodatkiem konfitury wiśniowej i cukru pudru.

Smacznego!

Jeżeli nasze wegańskie pampuchy drożdżowe Wam się spodobały, sprawdźcie również pyszne bułeczki bao z batatem w panierce 😀.

A jeśli szukacie sposobów na szybkie gotowanie, zobaczcie nasz ebook ‘WegeBunia 15 min’.

Zapraszamy Was też na Facebooka i Instagrama, gdzie publikujemy filmy z przepisami :).

pampuchy drożdżowe z konfiturą wiśniową
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x