Pasta z suszonymi pomidorami dla sportowców
Zachowanie wysokiej kondycji naszego organizmu jest dla nas bardzo ważne. Dlatego regularnie staramy się uprawiać różne sporty, aktywnie spędzać czas i wykonywać ćwiczenia siłowe. W związku z tym musimy dbać o dostarczaniu naszemu organizmowi odpowiedniej dawki różnych składników pokarmowych i minerałów.
Przede wszystkim po wysiłku fizycznym musimy zadbać o odpowiednią dawkę węglowodanów oraz białka dla naszego organizmu, a tego w soczewicy nie brakuje. Dlatego po porannym bieganiu często zjadamy na śniadanie kanapki z pastą z suszonymi pomidorami i śliwkami. Nie dość, że łatwo się nią najeść, to jeszcze świetnie smakuje.
Suszone śliwki
Pomimo wysokiej kaloryczności, suszone śliwki są polecane osobom na diecie odchudzającej. Nie oznacza to jednak, że mamy zielone światło do jedzenia śliwek w czekoladzie😉. Właściwości wspomagające odchudzanie, suszone śliwki zawdzięczają błonnikowi, który wspomaga pracę układu pokarmowego i zapobiega zaparciom.
Suszone śliwki zawierają mnóstwo przeciwutleniaczy. Niewątpliwie warto się temu przyjrzeć, ponieważ mają one działanie antynowotworowe. Przeciwutleniacze mają również właściwości, pomagające zachować młodą i zdrową skórę. Dlatego serdecznie polecamy naszą pastę z suszonymi pomidorami dla każdego, kto dba o swój wygląd.
Pasta z suszonych pomidorów – przepis
Czas przygotowania: 30 min
Ilość porcji: 4
Pasta z suszonymi pomidorami jest bardzo prosta w przyrządzeniu. Praktycznie wszystkie składniki poza soczewicą są gotowe do użycia od razu po kupieniu. Czego dokładnie będziemy potrzebować?
Składniki:
- 100 g soczewicy zielonej
- 10 pomidorów suszonych + 4 do wkrojenia
- 7 suszonych śliwek + 3 do wkrojenia
- 3/4 płaskiej łyżeczki wędzonej papryki
- 3 łyżki oleju z słoika z suszonych pomidorów
- czubata łyżka koncentratu pomidorowego
Pasta z suszonymi pomidorami – przygotowanie:
- Dzień wcześniej albo przynajmniej 30 min przed przygotowaniem namoczyć soczewicę w misce z wodą. Jeżeli chcemy aby soczewica była łatwiejsza do strawienia, do wody, w której namaczamy strączki dodajemy sodę oczyszczoną.
- 100 g soczewicy wrzucamy do garnka i zalewamy wodą, po doprowadzeniu wody w garnku do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy do momentu, aż soczewica zmięknie. Dodanie do gotującej się soczewicy kminku lub kopru włoskiego spowoduje, że strączki będą łatwiejsze do strawienia.
- Podczas gdy soczewica się gotuje, możemy przygotować śliwki i pomidory. 10 pomidorów kładziemy na deskę, a 4 dodatkowe kroimy w paseczki. Suszone śliwki zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na kilka minut. Kiedy śliwki zmiękną, 7 z nich odkładamy obok pomidorów, a 3 kroimy w paski i dokładamy do pomidorów pokrojonych.
- Kiedy soczewica zmięknie, wylewamy wodę i zostawiamy ją do ostygnięcia. Po wystygnięciu, przekładamy soczewicę do pojemnika, razem z 10 pomidorami i 7 śliwkami.
- Mieszamy wszystkie składniki, a potem dokładnie blendujemy.
- Na koniec wsypujemy pokrojone śliwki i pomidory i nakładamy na chleb.
Smacznego!😋
Jeżeli macie ochotę na więcej suszonych śliwek zobaczcie nasz przepis na pudding chia z musem bananowo- śliwkowym: pudding chia. Zajrzyjcie też tutaj po szybkie wegańskie przepisy, nasz ebook 'WegeBunia 15 min’ jest już gotowy :D.
Zachęcamy do odwiedzenia naszego profilu na instagramie i zobaczenia przepisu na pastę pomidorową w formie filmu: Instagram WegeBunia. Polubcie nas też na facebooku :).