Bagietka czosnkowa z suszonymi pomidorami- WegeBunia
weganska bagietka czosnkowa z masłem czosnkowym

Bagietka czosnkowa z suszonymi pomidorami

Podziel się przepisem z innymi
wegańska bagietka czosnkowa

Czooosnek

Wegańska bagietka czosnkowa to cudo. Czosnek jest naszym ulubionym warzywem, a przynajmniej moim. Serio. Każda potrawa z jego dodatkiem, zyskuje na smaku. Ja go po prostu uwielbiam, Olek trochę mniej, tak jak cebulę😂, ale i tak uważa, że on jest super.

Chyba każdy oprócz wampirów wie, że warto go również jeść ze względu na pełno zalet zdrowotnych. U mnie to była norma, że gdy tylko zaczynałam być chora, jadłam kanapki z masłem i czosnkiem i serio mi to smakowało😅.

Szybko i pysznie

Dzisiaj taki cheat meal, bo niby chrupiąca pieczona bagietka z przyprawami, ale jednak nie do końca. Zrobiliśmy do niej super sałatkę z pomidorkiem, ogórkiem i czerwoną cebulą, więc od razu zrobiło się zdrowiej. Dopóki nie byliśmy weganami, kupowaliśmy sobie takie bagietki w sklepie, ale teraz, gdy nie używamy już masła jemy zdrowszą wersję tego przysmaku w domu.

Wegańska bagietka czosnkowa to propozycja na spotkanie ze znajomymi lub na mecz. Jest świetną, pyszną przekąską, sprawdzi się również jako przystawka przed daniem głównym. Jeśli oprócz tego przepisu marzy Wam się inna bagietka, spróbujcie naszej propozycji z jarmużem. A teraz czas na przepis na czosnkową bagietkę z suszonymi pomidorami.

weganska bagietka czosnkowa z masłem czosnkowym

Wegańska bagietka czosnkowa– przygotowanie:

Czas przygotowania: 15 min

Ilość: 1 półbagietka

Akurat do tego przepisu używaliśmy półbagietek, bo bagietek nie było tego dnia w sklepie. Jeśli chcecie zjeść więcej to wystarczy pomnożyć składniki i wystarczy dla wszystkich😁.

Składniki:

  • 1 półbagietka
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1 czubata łyżka margaryny
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 2 suszone pomidory
  • sól/ pieprz

Przygotowanie:

  • Bagietkę kroić ukośnie w taki sposób, żeby nie ukroić jej do końca. Podobnie do ziemniaków hasselback, tylko grubsze kawałki.
  • Następnie wymieszać margarynę z przyprawami i drobno pokrojonymi pomidorkami. Wkładać margarynę pomiędzy pokrojone części. To co się nie zmieści rozsmarować na górze.
  • Bagietkę piec 6 min na środkowym poziomie w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni w funkcji termoobieg.
  • Najlepiej podawać ze świeżą sałatką.

Smacznego!

Jeśli macie ochotę na więcej suszonych pomidorów, spróbujcie naszych faszerowanych pieczarek z tofu. Jeżeli lubicie szybkie wegańskie przepisy, zapraszamy do zapoznania się z naszym ebookiem WegeBunia w 15 min.

Zapraszamy również na instagrama, gdzie wstawiamy nasze wegańskie przepisy w formie filmów. Polubcie nas też na facebooku ;).

wegańska bagietka czosnkowa z masłem czosnkowym
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Klaudia
Klaudia
2 lat temu

Rozumiem że kupiliście bagietkę czosnkową? Bo nie widzę w składzie czosnku 😀 Dziwne, bo ja widziałam bagiety czosnkowe tylko rozkrojone i wypełnione masłem czosnkowym, a tu są całe … Hmm to rozpuścić tłuszcz i wymieszać z czosnkiem i przyprawami przed smarowaniem? Tak chyba będzie najlepiej.

1
0
Would love your thoughts, please comment.x