Chlebki wieloziarniste z kaloryfera- WegeBunia- wegańskie przepisy
suszone chlebki

Chlebki wieloziarniste z kaloryfera

Podziel się przepisem z innymi
ziarniste chlebki

Chleb vs chlebki z kaloryfera

Pewnie jak większość ludzi, Wy też nie robicie w domu własnego chleba. Wychodzicie z założenia, że nie ma po co, bo to dużo roboty, a przecież na rogu w piekarni są takie dobre chlebki. Trochę inaczej na to patrzą bezglutenowcy, im jest ciężej znaleźć coś na zewnątrz i trzymają się raczej swojej kuchni.

U nas jest jeszcze inaczej. Olkowi chleb piecze tata. Jest to zawsze chleb żytni, ale w różne dni ma inne dodatki. Jest to więc pyszny chlebek niespodzianka. Ja z kolei jestem generalnie źle nastawiona do chleba, nie lubię się zapychać. Co ważniejsze moja ulubiona część chleba, to ta pokryta ziarnami. Ja po prostu uwielbiam ziarna. Olek tak nie ma, więc często kręci nosem, bo ziarna zajmują prawie połowę sałatki, ale ja tak lubię. Serio😂😂😂.

Suszone czy pieczone?

Jak się już pewnie domyślacie, rozwiązałam ten problem i zrobiliśmy z Olkiem suszone chlebki, które składają się z samych ziaren i nasion😅😍. Teraz jest tak, jak powinno być i jestem zadowolona. Chlebki suszymy albo na kaloryferze albo na słońcu albo pieczemy w piekarniku. Osobiście uważam, że opcja z kaloryferem jest najlepsza, ale możecie wybrać swoją ulubioną.

chlebki z kaloryfera

Chlebki z kaloryfera- przepis:

Czas przygotowania:

Ilość porcji:

Składniki:

  • 1/2 szklanki ziaren słonecznika
  • 1/2 szklanki pestek dyni
  • 1 szklanka nasion siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki nasion sezamu
  • sól/ pieprz
  • 500 ml przefiltrowanej wody

Przygotowanie:

  • Rano wszystkie składniki mieszamy razem w misce.
  • Odstawiamy je na cały dzień, żeby nasiona wciągnęły wodę.
  • Na papier do pieczenia łyżką nakładamy masę, ugniatamy ją na małe placki.
  • Suszymy chlebki przez noc na kaloryferze. Możemy również wysuszyć je na mocnym słońcu lub piec w piekarniku przez 50 minut na środkowym poziomie, 150 stopni, funkcja góra- dół, a następnie przewracamy na drugą stronę i pieczemy jeszcze 15 minut.

Smacznego!

Jeśli macie ochotę na więcej chrupania, spróbujcie naszych krakersów z pulpy buraczanej. Jeżeli lubicie szybkie wegańskie przepisy, zapraszamy do zapoznania się z naszym ebookiem WegeBunia w 15 min.

Zapraszamy również na naszego instagrama, gdzie wstawiamy filmiki z naszymi wegańskimi przepisami, także ten na chlebki z kaloryfera. Polubcie nas na facebooku ;).

suszone chlebki
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x