Makaron ryżowy z kapustą pak choi i bobem- WegeBunia
azjatycki makaron ryżowy z kapustą pak choi

Makaron ryżowy z kapustą pak choi i bobem

Podziel się przepisem z innymi
azjatycki makaron ryżowy z kapustą pak choi

Makaron ryżowy

To był mój drugi raz w życiu, kiedy jadłam makaron ryżowy. Pierwszy raz był bardzo dawno temu i był nieudany, więc wolę o nim zapomnieć😂. Kolejny znacząco się różnił, bo danie wyszło super i negatywne odczucia zniknęły. Teraz będę jadła makaron ryżowy coraz częściej.

Ma on bardzo łagodny smak i nawet wymieszany z warzywami i przyprawami, smakował delikatnie. Jest to duża odmiana od naszego normalnego jedzenia, bo przeważnie jadamy intensywne potrawy. Nie zdziwi więc Was pewnie fakt, że makaron ryżowy z pak choi urozmaiciliśmy bobem w panierce i wszystko polaliśmy sokiem z cytryny. Te dodatki przełamały trochę tą obojętność i byliśmy naprawdę zadowoleni z efektu końcowego.

Kapusta pak choi

Razem z Olkiem nigdy nie jedliśmy za dużo azjatyckiego jedzenia. Tak samo jak z makaronem ryżowym, to także dopiero początek naszej przygody z pak choi. Nigdy wcześniej nie jedliśmy tej kapusty, nie wiedzieliśmy jak się za nią zabrać, ale udało się. Wkroiliśmy ją do makaronu, a całą potrawę położyliśmy na jej liściach. Bardzo fajnie się komponowała. Na pewno zostanie z nami na dłużej.

azjatycki makaron ryżowy z kapustą pak choi

Makaron ryżowy z pak choi- przepis:

Czas przygotowania: 40 min

Ilość porcji: 2

Składniki:

  • 4 łodygi kapusty pak choi z liśćmi
  • 1/2 papryki
  • 1 czerwona cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/2 opakowania makaronu ryżowego
  • garść szczypiorku
  • 1 awokado
  • sok z cytryny do smaku
  • olej do smażenia

Bób

  • 1/2 paczki mrożonego bobu
  • 1/3 szklanki wody (szklanka ma 250 ml)
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka czosnku
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do grilla
  • 1/3 łyżeczki kminku
  • sól/ pieprz

Przygotowanie:

  • Bób ugotować i odstawić do ostygnięcia.
  • Następnie wymieszać w misce wodę z mąką, obtoczyć w tym bób. Dosypać do tej miski bułkę tartą, wymieszaną wcześniej z przyprawami. Formować małe kotleciki, zawierające ok. 3 ziarna bobu (zobacz film na instagramie).
  • Smażyć na złoto z każdej strony. Najłatwiej jest mieszać kotleciki potrząsając patelnią, bo jest ich dużo.
  • Paprykę pokroić w paski. Zacząć smażyć na patelni.
  • Następnie dodać posiekaną cebulę i czosnek.
  • Potem dodać pokrojoną białą część kapusty pak choi i szczypiorek.
  • Makaron ugotować i dodać do warzyw, dać również sos sojowy i olej sezamowy, wymieszać.
  • Podawać na liściach kapusty pak choi z plastrami awokado i skropione sokiem z cytryny.

Smacznego!

Jeśli masz ochotę na więcej azjatyckich smaków, spróbuj naszej bułeczki bao z batatem. Jeżeli lubicie szybkie wegańskie przepisy, zapraszamy do zapoznania się z naszym ebookiem WegeBunia w 15 min.

Przepis na makaron ryżowy z pak choi, jak i inne znajdziecie na naszym instagramie w formie filmu. Polubcie nas też na facebooku ;).

azjatycki makaron ryżowy z kapustą pak choi
azjatycki makaron ryżowy z kapustą pak choi
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x