Makaron ryżowy
To był mój drugi raz w życiu, kiedy jadłam makaron ryżowy. Pierwszy raz był bardzo dawno temu i był nieudany, więc wolę o nim zapomnieć😂. Kolejny znacząco się różnił, bo danie wyszło super i negatywne odczucia zniknęły. Teraz będę jadła makaron ryżowy coraz częściej.
Ma on bardzo łagodny smak i nawet wymieszany z warzywami i przyprawami, smakował delikatnie. Jest to duża odmiana od naszego normalnego jedzenia, bo przeważnie jadamy intensywne potrawy. Nie zdziwi więc Was pewnie fakt, że makaron ryżowy z pak choi urozmaiciliśmy bobem w panierce i wszystko polaliśmy sokiem z cytryny. Te dodatki przełamały trochę tą obojętność i byliśmy naprawdę zadowoleni z efektu końcowego.
Kapusta pak choi
Razem z Olkiem nigdy nie jedliśmy za dużo azjatyckiego jedzenia. Tak samo jak z makaronem ryżowym, to także dopiero początek naszej przygody z pak choi. Nigdy wcześniej nie jedliśmy tej kapusty, nie wiedzieliśmy jak się za nią zabrać, ale udało się. Wkroiliśmy ją do makaronu, a całą potrawę położyliśmy na jej liściach. Bardzo fajnie się komponowała. Na pewno zostanie z nami na dłużej.
Makaron ryżowy z pak choi- przepis:
Czas przygotowania: 40 min
Ilość porcji: 2
Składniki:
- 4 łodygi kapusty pak choi z liśćmi
- 1/2 papryki
- 1 czerwona cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1/2 opakowania makaronu ryżowego
- garść szczypiorku
- 1 awokado
- sok z cytryny do smaku
- olej do smażenia
Bób
- 1/2 paczki mrożonego bobu
- 1/3 szklanki wody (szklanka ma 250 ml)
- 1/2 szklanki mąki
- 1/3 szklanki bułki tartej
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1 łyżeczka czosnku
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki przyprawy do grilla
- 1/3 łyżeczki kminku
- sól/ pieprz
Przygotowanie:
- Bób ugotować i odstawić do ostygnięcia.
- Następnie wymieszać w misce wodę z mąką, obtoczyć w tym bób. Dosypać do tej miski bułkę tartą, wymieszaną wcześniej z przyprawami. Formować małe kotleciki, zawierające ok. 3 ziarna bobu (zobacz film na instagramie).
- Smażyć na złoto z każdej strony. Najłatwiej jest mieszać kotleciki potrząsając patelnią, bo jest ich dużo.
- Paprykę pokroić w paski. Zacząć smażyć na patelni.
- Następnie dodać posiekaną cebulę i czosnek.
- Potem dodać pokrojoną białą część kapusty pak choi i szczypiorek.
- Makaron ugotować i dodać do warzyw, dać również sos sojowy i olej sezamowy, wymieszać.
- Podawać na liściach kapusty pak choi z plastrami awokado i skropione sokiem z cytryny.
Smacznego!
Jeśli masz ochotę na więcej azjatyckich smaków, spróbuj naszej bułeczki bao z batatem. Jeżeli lubicie szybkie wegańskie przepisy, zapraszamy do zapoznania się z naszym ebookiem WegeBunia w 15 min.
Przepis na makaron ryżowy z pak choi, jak i inne znajdziecie na naszym instagramie w formie filmu. Polubcie nas też na facebooku ;).