Jak zrobić krakersy z pulpy po soku - WegeBunia - wegańskie przepisy
krakersy z pulpy po soku

Krakersy z pulpy buraczanej

Podziel się przepisem z innymi
no waste krakersy

Ostatnio na blogu pojawił się przepis na słodkie babeczki owocowe, do których wykorzystaliśmy pulpę po soku. Patrząc na Wasze reakcje na Facebooku i Instagramie uznaliśmy, że przepis Wam się spodobał, dlatego pokażemy, jak jeszcze możecie wykorzystać taką pulpę. Przepis na krakersy z pulpy chodził nam po głowie już od jakiegoś czasu, ale trochę baliśmy się za to zabrać.

Zastanawialiśmy się czy nie wyjdą za miękkie albo czy będą miały wystarczająco smaku. Z pewnością mogę stwierdzić, że się myliliśmy, krakersy z pulpy buraczanej wyszły kruche i na pewno nie brakowało im smaku. Lubimy podgryzać je jako zdrową przekąskę między posiłkami, a przy okazji są one treściwe dlatego nie trzeba podjadać ich wiele😅.

krakersy z pulpy buraczanej

Sok z buraka

Do naszych krakersów wykorzystaliśmy wyciśniętą pulpę po soku z buraka, na który przepis pojawił się na blogu już wcześniej. Staramy się kilka razy w tygodniu pijać soki z warzyw i owoców, a ostatnio postawiliśmy na buraka. To warzywo to prawdziwa kopalnia wartościowych składników odżywczych, dlatego warto przemycać go do posiłków.

Buraka jak i sok z buraka polecamy szczególnie osobom cierpiącym na anemię. Obecność żelaza i witamin z grupy B działa korzystnie na układ krwionośny i procesy tworzenia czerwonych krwinek. Dodatkowo burak chroni wątrobę przed toksynami, wspomaga koncentracje, reguluje cykl snu, zapobiega udarowi mózgu oraz zawałowi serca.

krakersy z pulpy

Krakersy z pulpy buraczanej – przepis:

Czas przygotowania: 20 min

Ilość porcji: 20 krakersów

Składniki:

  • 250 g pulpy (po tym soku)
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mąki (200ml- pojemność szklanki)
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • pieprz
  • sezam

Przygotowanie:

  • Na początku do miseczki wrzucamy pulpę po soku z buraka.
  • Potem wsypujemy przyprawy i proszek do pieczenia, a następnie mieszamy.
  • Dodajemy olej oraz mąkę i blendujemy wszystko na gładką masę.
  • Tak przygotowaną masę wykładamy na papier do pieczenia i rozprowadzamy na jak najcieńszy placek.
  • Następnie nacinamy małe kwadraciki tak, aby później było łatwo oderwać poszczególne krakersy.
  • Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15 min w 200 stopniach na termoobiegu.
  • Na końcu wstawiamy jeszcze do piekarnika i suszymy w 100 stopniach przez 5-10 min w zależności jak suche krakersy lubicie.
  • Krakersy najlepiej podawać z kremowym sosikiem lub dipem.

Jeżeli przepis Wam się spodobał, zachęcamy do zostawienia komentarza i przygotowania naszej grzanki z jarmużem i czosnkiem. Jeżeli lubicie szybkie wegańskie przepisy, zapraszamy do zapoznania się z naszym ebookiem WegeBunia w 15 min.

Zapraszamy na naszego instagrama, gdzie wstawiamy nasze wegańskie przepisy w formie filmów. Polubcie nas też na facebooku ;).

krakersy z pulpy po soku

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x