Owocowe muffiny z pulpy po soku - WegeBunia - wegańskie przepisy
muffiny z pulpy po soku

Muffiny z pulpy po soku

Podziel się przepisem z innymi
babeczki z pulpy po soku

Kiedy rok temu rodzice Ilony kupili nam wyciskarkę do soku, od razu zaczęliśmy kombinować z przepisami. Jednak cały czas zastanawialiśmy się, co możemy zrobić z pulpy, która została nam po wyciśniętym soku. Na początku chcieliśmy zrobić z nich krakersy owocowe, ale jak na razie nam się nie udało😂. Dlatego postanowiliśmy zaeksperymentować ze słodszymi przepisami i postawiliśmy na muffiny. Owocowe muffiny z pulpy po soku to był strzał w dziesiątkę. Dzięki zawartości owoców i cukru wanilinowego nasze muffiny mają owocowo- waniliowy smak, są słodkie i mięciutkie w środku, a w dodatku jest w nich nich znacznie mniej cukru, niż w tradycyjnych.

owocowe muffiny

Owocowe muffiny z pulpy, czyli gotowanie no waste

Ale dlaczego w ogóle myśleć o tym co zrobić z pulpy? Bardzo podoba nam się coraz popularniejsze podejście do gotowania, niemarnujące pozostałości po jedzeniu. Chodzi w nim o to, aby znaleźć miejsce w kuchni dla takich elementów, jak twarda część brokułu czy właśnie wykorzystanie zużytej, ale wciąż wartościowej pulpy po soku. Dzięki takiemu podejściu możemy przyczynić się do zmniejszenia marnowania jedzenia, zmniejszyć liczbę odpadów biologicznych czy nawet zaoszczędzić pieniądze na jedzeniu. Mamy nadzieje, że nasze muffiny zachęcą Was do podobnego podejścia, chociaż jeżeli czytacie ten wpis to pewnie już ktoś lub coś Was zachęciło.

owocowe muffiny

Owocowe muffiny- przepis

Czas przygotowania: 15 min + pieczenie

Ilość muffin: 12

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • dojrzały banan
  • 1 szklanka pulpy po soku z tego przepisu
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • garść orzechów włoskich (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  • W misce mieszamy mleko roślinne, olej, mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól tak, aby powstała jednolita masa bez grudek.
  • Następnie dodajemy pulpę po wyciśniętym soku owocowym, banana, cukier wanilinowy, cukier i sok z cytryny.
  • Wrzucone składniki mieszamy, a następnie blendujemy na jednolitą masę
  • Następnie do masy dodajemy rozdrobnione orzechy i jeszcze raz mieszamy.
  • Masę przekładamy do foremek, wysmarowanych olejem (u nas było 12) i pieczemy w 180 stopniach przez 20 min w piekarniku z termoobiegiem.

Smacznego!

Jeżeli ten przepis Ci posmakował i masz ochotę na więcej babeczek, sprawdź nasz przepis na babeczki z daktylami, a jeśli wciągnął Cię ruch zero waste zobacz nasze chrupiące serduszka z czerstwym chlebem.

Jeżeli lubicie szybkie wegańskie przepisy, zapraszamy do zapoznania się z naszym ebookiem WegeBunia w 15 min.

Zapraszamy na naszego instagrama, gdzie wstawiamy nasze wegańskie przepisy w formie filmów. Polubcie nas też na facebooku ;).

muffiny z pulpy po soku
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x