Po przygotowaniu przepisu na zupę krem z selera naciowego oszaleliśmy na punkcie mleka kokosowego w zupie, dlatego powstał właśnie ten przepis. Stanowi on małą wariacje azjatyckich smaków z polskim ziemniakiem. Imbirowa zupa z mlekiem kokosowym to bardzo prosty przepis do przygotowania nawet przed wyjściem do pracy. Pod warunkiem, że wstaniemy około 30-40 min wcześniej niż zawsze 😂.
Imbirowa zupa
Imbir to cudowny korzeń zapewniający naszemu organizmowi lepszą odporność, dlatego warto stosować go szczególnie w okresach grypowych. Imbir ma właściwości przeciwbólowe i przeciwgorączkowe, dlatego zalecany jest przy nieżytach i stanach zapalnych górnych dróg oddechowych. Wpływa korzystnie na pracę serca, poprawia koncentrację i dodaje energii oraz witalności, dlatego jest pomocny w stanach przemęczenia fizycznego i psychicznego.
Przepis
Czas przygotowania: 40 min
Ilość porcji: 3
Jeżeli mielibyśmy Wam doradzić kiedy najlepiej przygotować naszą pyszną imbirową zupę, powiedzielibyśmy, że zawsze 😅. Jednak szczególnie polecamy przygotowywać ją w chłodne wieczory bądź kiedy za drzwiami panują minusowe temperetury. Jest ona sycąca, rozgrzewająca i smaczna. Zapewni nam wzmocnienie organizmu przeciw wirusami, a w dodatku przygotujecie ją w nie więcej niż 30-40 min.
Składniki:
zupa imbirowa:
- 60 g imbiru
- 130 g marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 1 l mleka kokosowego
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 15 ziarenek kolendry
- pół łyżeczki rozmarynu
- 1 łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
pieczone ziemniaki:
- 500 g ziemniaków
- 1 łyżka przyprawy do kurczaka
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 4 łyżki oleju
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Na początek chwytamy w rękę nóż, obieramy imbir, marchewkę i czosnek, a następnie wszystko kroimy na kostkę.
- Następnie do garnka z rozgrzanym olejem wrzucamy warzywa i dodajemy przyprawy. Całość zalewamy mlekiem kokosowym i gotujemy razem przez 20 min.
- Podczas gdy zupa się gotuje, my możemy zająć się ziemniakami. Rozgrzewamy piekarnik na 200 stopni. Ziemniaki obieramy, kroimy, a następnie mieszamy z przyprawami, olejem i bułką tartą. Tak przyprawione ziemniaki wysypujemy na blaszkę z papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na około ok. 15 min.
- Po 20 minutach zupa jest gotowa i możemy przelać ją do miski. Dodajemy ziemniaki, posypujemy (opcjonalnie) sezamem i odrobiną startego imbiru.
Smacznego!
Spróbujcie również naszego przepisu na krem z pomidorów i papryki. Jeżeli lubicie szybkie wegańskie przepisy, zapraszamy do zapoznania się z naszym ebookiem WegeBunia w 15 min.
Zapraszamy na naszego instagrama, gdzie możecie zobaczyć film pokazujący jak przygotować nasz przepis na imbirową zupę. Polubcie nas też na facebooku ;).