Imbirowa zupa z mlekiem kokosowym -WegeBunia - wegańskie przepisy
zupa imbirowa

Imbirowa zupa z pieczonymi ziemniakami

Podziel się przepisem z innymi

Po przygotowaniu przepisu na zupę krem z selera naciowego oszaleliśmy na punkcie mleka kokosowego w zupie, dlatego powstał właśnie ten przepis. Stanowi on małą wariacje azjatyckich smaków z polskim ziemniakiem. Imbirowa zupa z mlekiem kokosowym to bardzo prosty przepis do przygotowania nawet przed wyjściem do pracy. Pod warunkiem, że wstaniemy około 30-40 min wcześniej niż zawsze 😂.

Imbirowa zupa

Imbir to cudowny korzeń zapewniający naszemu organizmowi lepszą odporność, dlatego warto stosować go szczególnie w okresach grypowych. Imbir ma właściwości przeciwbólowe i przeciwgorączkowe, dlatego zalecany jest przy nieżytach i stanach zapalnych górnych dróg oddechowych. Wpływa korzystnie na pracę serca, poprawia koncentrację i dodaje energii oraz witalności, dlatego jest pomocny w stanach przemęczenia fizycznego i psychicznego.

Przepis

Czas przygotowania: 40 min

Ilość porcji: 3

Jeżeli mielibyśmy Wam doradzić kiedy najlepiej przygotować naszą pyszną imbirową zupę, powiedzielibyśmy, że zawsze 😅. Jednak szczególnie polecamy przygotowywać ją w chłodne wieczory bądź kiedy za drzwiami panują minusowe temperetury. Jest ona sycąca, rozgrzewająca i smaczna. Zapewni nam wzmocnienie organizmu przeciw wirusami, a w dodatku przygotujecie ją w nie więcej niż 30-40 min.

Składniki:

zupa imbirowa:

  • 60 g imbiru
  • 130 g marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 l mleka kokosowego
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 15 ziarenek kolendry
  • pół łyżeczki rozmarynu
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu

pieczone ziemniaki:

  • 500 g ziemniaków
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  • Na początek chwytamy w rękę nóż, obieramy imbir, marchewkę i czosnek, a następnie wszystko kroimy na kostkę.
  • Następnie do garnka z rozgrzanym olejem wrzucamy warzywa i dodajemy przyprawy. Całość zalewamy mlekiem kokosowym i gotujemy razem przez 20 min.
  • Podczas gdy zupa się gotuje, my możemy zająć się ziemniakami. Rozgrzewamy piekarnik na 200 stopni. Ziemniaki obieramy, kroimy, a następnie mieszamy z przyprawami, olejem i bułką tartą. Tak przyprawione ziemniaki wysypujemy na blaszkę z papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na około ok. 15 min.
  • Po 20 minutach zupa jest gotowa i możemy przelać ją do miski. Dodajemy ziemniaki, posypujemy (opcjonalnie) sezamem i odrobiną startego imbiru.

Smacznego!

Spróbujcie również naszego przepisu na krem z pomidorów i papryki. Jeżeli lubicie szybkie wegańskie przepisy, zapraszamy do zapoznania się z naszym ebookiem WegeBunia w 15 min.

Zapraszamy na naszego instagrama, gdzie możecie zobaczyć film pokazujący jak przygotować nasz przepis na imbirową zupę. Polubcie nas też na facebooku ;).

zupa imbirowa
5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x