Przechodząc na dietę roślinną spotkaliście się pewnie z problemem, jak zastąpić jajko w Waszych codziennych posiłkach. A może po prostu skończyły Wam się w domu jajka, a akurat macie ochotę na jakieś słodkie wypieki? Na jedno i drugie pytanie spokojnie znajdziecie odpowiedź w tym wpisie. Stawiając przed sobą pytanie o alternatywy dla jajka, możecie liczyć na wiele rozwiązań. Dzisiaj przedstawimy Wam zarówno te związane z kolorem, właściwościami spajającymi, jak i wypiekami. A zatem przejdźmy do przykładów jak zastąpić jajko w kuchni.
1. Banan
Chociaż pewnie nikt z czytających ten wpis nie ma bananowca koło domu, to nie jest to żaden problem by banana sobie zjeść😉. W sklepach jest ich pełno. Wiele osób, często z niewiedzy albo swoich przekonań, wybiera jeszcze niedojrzałe, zielone banany. Z tego, co nam wiadomo, takie owocki też mają odżywcze wartości, ale pewne jest, że najzdrowsze są banany dojrzałe. Niech Was nie zniechęcają brązowe kropeczki, to znaczy, że w środku siedzi słodki owocek idealny jako zamiennik 1 jajka, użyjcie 1 sztuki.
2. Mus jabłkowy
Kolejny produkt z tych najłatwiej dostępnych😁. Mus jabłkowy zrobicie bardzo szybko, wystarczy pokroić jabłka na małe kawałki, wrzucić do garnuszka, dodać troszkę wody i czekać aż zmiękną, od czasu do czasu mieszając. Potrzebny jest gęsty mus, możecie go również zrobić z gruszki, batata, dyni itp. Dajcie 1/4 szklanki musu np. do ciasta, a nie będzie Wam potrzebne jajko😊.
3. Siemię lniane
Siemię lniane to jedno ze zdrowszych składników, jakie możecie włączyć do swojej diety, zaliczane jest do tak zwanych superfoods. Posiada wiele właściwości zdrowotnych w tym wspomagające układ trawienny. Siemię lniane jest również bogatym źródłem omega- 3 . Aby zastąpić 1 jajko użyjcie 1 łyżkę siemienia i 3 łyżki gorącej wody.
4. Czarna sól (kala namak)
Jeżeli jesteście fanami jajecznicy czy majonezu, ale z jakiegoś powodu przestaliście jeść jajka, spokojnie możecie zastąpić jego smak przy pomocy czarnej soli, Jak podmienić jajko dzięki czarnej soli? Wystarczy, że dodacie ją do przygotowywanej przez Was potrawy. Sprawdźcie nasz przepis na tofucznicę lub pastę bezjajeczną.
5. Aquafaba
Potrzebujecie czegoś co możecie ubić tak, jak białka jajek? Aquafaba sprawdzi się idealnie jako składnik biszkoptów. Wystarczy, że ubijecie wodę po ciecierzycy mikserem aż stanie się biała i sztywna. Jako jedno białko z jajka użyjcie 3-4 łyżek aquafaby.
6. Chia
Nasionka chia bardzo ładnie pęcznieją, gdy zalejemy je odpowiednią ilością płynu. Może nim być np. mleko roślinne lub zwykła woda. Kupienie i używanie ich może Wam się wydać ekstrawaganckie😎, szczególnie jeśli jeszcze nigdy nie mieliście z nimi do czynienia. Ale nic bardziej mylnego, bez problemu można je włączyć do diety, nie musimy ich przecież jeść codziennie, a korzyści zdrowotne i tak będą. Jeśli chcemy zastąpić jajko, to zmieszajmy 1 łyżkę nasion chia z 3 łyżkami wody i odstawmy na minimum 15 min do napęcznienia.
7. Masło orzechowe
Wszyscy wiemy jak bardzo masło orzechowe może zakleić buzię🤣. Nic więc dziwnego, że znalazło się na tej liście. Najtańsze i najbardziej dostępne będzie masło z orzeszków ziemnych, choć czasami warto w domu pokombinować coś z innych orzechów. Jeśli zdecydujecie się na ten składnik, to pamiętajcie, że 3 łyżki masła odpowiadają 1 jajku.
8. Awokado
Kiedyś ten owoc nie był u nas znany, dziś jest sławny na cały świat. Czy go jeść czy nie, to już zależy od etyki każdego człowieka. Awokado samo w sobie jest delikatne, kremowe i po dodaniu czarnej soli świetnie sprawdza się jako alternatywa dla jajka. Można je jednak traktować podobnie do innych zamienników, w sposób podstawowy. 1 awokado to w przeliczeniu 1 jajko.
9. Kurkuma
Żółciutka, intensywna w smaku i zapachu, chyba, że doda się jej odrobinę. Złota kurkuma. My osobiście ją uwielbiamy, jest nieodłącznym elementem naszej ’jajecznicy z tofu’. Jest też bardzo zdrowa i oprócz koloru, doda nam również zdrowia. Mocno barwi, dlatego wystarczy jej dodać tylko trochę, ale to już sami ocenicie ile konkretnie😜.
10. Tofu lub silken tofu
Tego produktu chyba nikomu nie trzeba już przedstawiać. Tofu jest bardzo bardzo popularne na diecie roślinnej i na to zasługuje. Nie ma określonego smaku, dlatego możemy dowolnie kombinować z przyprawami i smakami, także jajecznymi. Mniej znane, choć jeszcze bardziej wpasowujące się w dzisiejszy temat, silken tofu, jest doskonałym składnikiem wegańskiego jajka sadzonego. Jest ono dużo bardziej miękkie i aksamitne, a przez to staje się świetnym produktem do eksperymentów. Bawcie się w kuchni, próbujcie nowych rzeczy, pamiętajcie, że przypadkiem wychodzą najbardziej spektakularne rzeczy!😁
To wszystko w dzisiejszym wpisie. Mamy nadzieję, że ta wiedza Wam się przyda. Może macie jeszcze jakieś pomysły, co dodać do tej listy? Śmiało piszcie w komentarzach. Kurki Wam za to podziękują😂💛.
Jeśli chcecie poznać przepis na wegańskie jajko sadzone i zacząć szybko gotować, sprawdźcie nasz ebook ’WegeBunia 15 min’.
Zajrzycie na naszego instagrama, gdzie publikujemy filmy z wegańskimi przepisami. Nie znajdziecie tam ani grama jajek😉. Polubcie nas też na facebooku ;).