Wegańskie pulpeciki grzybowe w sosie musztardowo-rozmarynowym.
wegańskie pulpeciki w sosie musztardowo- rozmarynowym

Wegańskie pulpeciki grzybowe w sosie musztardowo-rozmarynowym

Podziel się przepisem z innymi
wegańskie pulpeciki w sosie musztardowo- rozmarynowym

Nadchodzi jesień, a wraz z nią sezon na grzybobranie. Pogoda coraz bardziej sprzyja wzrostowi grzybów w lasach. Chociaż chcielibyśmy aby lato zostało o wiele dłużej, trzeba przyznać, że każda pora roku ma swoje plusy. Ostatnio tata Ilony wybrał się do lasu właśnie na grzybobranie i przywiózł wiele wspaniałych okazów leśnych grzybów. Od razu wpadliśmy na pomysł aby wykorzystać je do sosu musztardowo- rozmarynowego i dodać do niego wegańskie pulpeciki. Danie wyszło wyśmienite w szczególności sos musztardowo-rozmarynowy, z pewnością go jeszcze wykorzystamy.

wegańskie pulpeciki

Dlaczego warto jeść grzyby

Grzyby w ok. 70- 90% składają się z wody, ich sucha masa to głównie białko, dlatego możemy spotkać się z określeniem grzybów jako „leśnego mięsa”. Są też niskokaloryczne (w 100g świeżej masy jest mniej niż 50kcal).

Są one bogate w cenny błonnik, który pełni ważną funkcję w procesie trawienia. W składzie chemicznym niektórych grzybów np. boczniaka ostrygowatego stwierdzono obecność beta- glukanów. Związki te przede wszystkim stymulują układ immunologiczny, a także mogą być stosowane w profilaktyce i terapii chorób nowotworowych. Dowiedziono, że beta- glukany obniżają również poziom cholesterolu LDL we krwi.

Grzyby są dodatkowo skarbnicą witamin z grupy B szczególnie witamin B1, B2 a także B3. Zawartość witaminy B2 w grzybach jest większa niż w warzywach. Grzyby to nie tylko walory smakowe, ale również spora dawka wartości odżywczych. Dlatego mamy jeszcze większą radość tworząc takie przepisy, jak wegańskie pulpeciki z grzybami i sosem musztardowo- rozmarynowym.

wegańskie pulpeciki
wegańskie pulpeciki w sosie musztardowo- rozmarynowym

Wegańskie pulpeciki – przepis

Czas przygotowania: 40 min

Ilość porcji 2

Składniki:

  • 1 doniczka świeżego rozmarynu
  • 600 g borowików
  • 1 szklanka mąki
  • 100 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g kaszy jęczmiennej pęczak
  • 1,5 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżki sosu sojowego
  • 1,5 łyżeczki papryki słodkiej
  • 15 ziarenek pieprzu
  • 4 ziarna jałowca
  • 15 ziarenek gorczycy
  • 3 łyżki musztardy sarepskiej
  • 250 ml śmietany wegańskiej*
  • sól i pieprz

*najlepiej użyć domowej z naszego przepisu

Przygotowanie:

Kotlety

  • W garnku z posoloną wodą gotujemy 100 g kaszy, a następnie wyciskamy z niej wodę. Następnie połowę grzybów kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię, aby woda wyparowała.
  • Podczas gdy grzyby się smażą, możemy pokroić cebulę i dodać ją pod koniec smażenia grzybów, aby się zeszkliła.
  • Następnie grzyby, kaszę i cebulę przesypujemy do miski, dodajemy rozmaryn (ok. 4 obrane gałązki), kmin rzymski, paprykę, mąkę, pieprz oraz sól.
  • Wszystko dokładnie blendujemy na jednolitą masę. Formujemy z niej wegańskie pulpeciki i podsmażamy na patelni.

Sos

  • Na patelnię wrzucamy resztę grzybów (jeśli są malutkie, to nie trzeba ich kroić) i czekamy aż mniejszą swoją objętość.
  • Następnie dodajemy pokrojony czosnek, ziarenka pieprzu, jałowca, rozmaryn (resztę doniczki, razem z gałązkami) i gorczycę. Dolewamy sos sojowy, musztardę i śmietanę.
  • Całość trzymamy kilka minut pod przykrywką, mieszając co jakiś czas, aby smaki dobrze się połączyły.
  • Do sosu dokładamy wegańskie pulpeciki i przykrywamy jeszcze na kilka minut.

Smacznego!

Dla wszystkich, którzy lubią grzybowe przepisy, polecamy nasz przepis na ’schabowe z kani’. A jeśli chcecie szybciej gotować, sprawdźcie nasz ebook ’WegeBunia 15 min’.

Zapraszamy na naszego instagrama, gdzie wstawiamy nasze wegańskie przepisy w formie filmów. Polubcie nas też na facebooku ;).

wegańskie pulpeciki w sosie musztardowo- rozmarynowym
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x