Nadchodzi jesień, a wraz z nią sezon na grzybobranie. Pogoda coraz bardziej sprzyja wzrostowi grzybów w lasach. Chociaż chcielibyśmy aby lato zostało o wiele dłużej, trzeba przyznać, że każda pora roku ma swoje plusy. Ostatnio tata Ilony wybrał się do lasu właśnie na grzybobranie i przywiózł wiele wspaniałych okazów leśnych grzybów. Od razu wpadliśmy na pomysł aby wykorzystać je do sosu musztardowo- rozmarynowego i dodać do niego wegańskie pulpeciki. Danie wyszło wyśmienite w szczególności sos musztardowo-rozmarynowy, z pewnością go jeszcze wykorzystamy.
Dlaczego warto jeść grzyby
Grzyby w ok. 70- 90% składają się z wody, ich sucha masa to głównie białko, dlatego możemy spotkać się z określeniem grzybów jako „leśnego mięsa”. Są też niskokaloryczne (w 100g świeżej masy jest mniej niż 50kcal).
Są one bogate w cenny błonnik, który pełni ważną funkcję w procesie trawienia. W składzie chemicznym niektórych grzybów np. boczniaka ostrygowatego stwierdzono obecność beta- glukanów. Związki te przede wszystkim stymulują układ immunologiczny, a także mogą być stosowane w profilaktyce i terapii chorób nowotworowych. Dowiedziono, że beta- glukany obniżają również poziom cholesterolu LDL we krwi.
Grzyby są dodatkowo skarbnicą witamin z grupy B szczególnie witamin B1, B2 a także B3. Zawartość witaminy B2 w grzybach jest większa niż w warzywach. Grzyby to nie tylko walory smakowe, ale również spora dawka wartości odżywczych. Dlatego mamy jeszcze większą radość tworząc takie przepisy, jak wegańskie pulpeciki z grzybami i sosem musztardowo- rozmarynowym.
Wegańskie pulpeciki – przepis
Czas przygotowania: 40 min
Ilość porcji 2
Składniki:
- 1 doniczka świeżego rozmarynu
- 600 g borowików
- 1 szklanka mąki
- 100 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 100 g kaszy jęczmiennej pęczak
- 1,5 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/2 łyżki sosu sojowego
- 1,5 łyżeczki papryki słodkiej
- 15 ziarenek pieprzu
- 4 ziarna jałowca
- 15 ziarenek gorczycy
- 3 łyżki musztardy sarepskiej
- 250 ml śmietany wegańskiej*
- sól i pieprz
*najlepiej użyć domowej z naszego przepisu
Przygotowanie:
Kotlety
- W garnku z posoloną wodą gotujemy 100 g kaszy, a następnie wyciskamy z niej wodę. Następnie połowę grzybów kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię, aby woda wyparowała.
- Podczas gdy grzyby się smażą, możemy pokroić cebulę i dodać ją pod koniec smażenia grzybów, aby się zeszkliła.
- Następnie grzyby, kaszę i cebulę przesypujemy do miski, dodajemy rozmaryn (ok. 4 obrane gałązki), kmin rzymski, paprykę, mąkę, pieprz oraz sól.
- Wszystko dokładnie blendujemy na jednolitą masę. Formujemy z niej wegańskie pulpeciki i podsmażamy na patelni.
Sos
- Na patelnię wrzucamy resztę grzybów (jeśli są malutkie, to nie trzeba ich kroić) i czekamy aż mniejszą swoją objętość.
- Następnie dodajemy pokrojony czosnek, ziarenka pieprzu, jałowca, rozmaryn (resztę doniczki, razem z gałązkami) i gorczycę. Dolewamy sos sojowy, musztardę i śmietanę.
- Całość trzymamy kilka minut pod przykrywką, mieszając co jakiś czas, aby smaki dobrze się połączyły.
- Do sosu dokładamy wegańskie pulpeciki i przykrywamy jeszcze na kilka minut.
Smacznego!
Dla wszystkich, którzy lubią grzybowe przepisy, polecamy nasz przepis na ’schabowe z kani’. A jeśli chcecie szybciej gotować, sprawdźcie nasz ebook ’WegeBunia 15 min’.
Zapraszamy na naszego instagrama, gdzie wstawiamy nasze wegańskie przepisy w formie filmów. Polubcie nas też na facebooku ;).