Długo czekaliśmy na przygotowanie tortu na WegeBunię, a kiedy już go zrobiliśmy okazało się, że nasz wegański tort jest naszym setnym przepisem na blogu! Łał!!! Taki zbieg okoliczności, to znak, że trzeba koniecznie go przygotować😍😉. W końcu jest co świętować. Nasz wegański tort z malinami i różaną konfiturą jest prosty w przygotowaniu i smakuje wyśmienicie. Serdecznie polecamy przygotować go zarówno w chłodne dni do gorącej kawy, czy też w ciepłe dni, aby usiąść ze znajomymi lub rodziną w ogródku. Całość pokryliśmy maślanym kremem zrobionym na bazie naszego wegańskiego masła, cukru wanilinowego oraz cukru pudru.
Wegański tort – przepis
Czas przygotowania: 1,5h
Ilość: starczy dla wszystkich 😉
Składniki:
Biszkopt:
- 4,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżeczki sody
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki oleju
- 3 szklanki mleka roślinnego (750 ml)
- 3 łyżki soku z cytryny
Krem maślany:
- 200 g masła wegańskiego*
- 200 g cukru pudru
- 32 g cukru wanilinowego
- 2 łyżki mleka roślinnego (ewentualnie)
*polecamy masło z tego przepisu
Krem miętowy:
- stała część mleczka kokosowego (1 puszka)
- 3 garście świeżej mięty (40 g)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki syropu klonowego (może być też cukier puder)
- maliny do ozdoby tortu
- 1 słoik konfitury różanej (350 g)
Wegański tort – przygotowanie:
- W dużej misce mieszamy ze sobą suche składniki na biszkopt (mąka, cukier, proszek do pieczenia, soda oczyszczona), a w drugiej wszystkie mokre (mleko, olej, sok z cytryny).
- Następnie mokre składniki wlewamy do miski z suchymi składnikami i mieszamy na jednolitą masę.
- Następnie tak przygotowaną masę przelewamy do okrągłych foremek wyłożonych papierem do pieczenia. My piekliśmy dwa biszkopty jednocześnie, ale możecie również piec je oddzielnie.
- Biszkopt pieczemy w 180 stopniach przez 40 min góra- dół.
- Podczas gdy nasz biszkopt się piecze, możemy zająć się kremami.
- Na początku do miski wrzucamy kostkę wegańskiego masła i ubijamy mikserem na małych obrotach przez 3 min, następnie dodajemy cukier i ubijamy jeszcze przez 4 min. Masło powinno zrobić się trochę bielsze i mieć konsystencję sztywnego kremu, jeżeli wyszło Wam za sztywne, możecie dodać 1-2 łyżki mleka roślinnego.
- Pamiętajcie o odłożeniu kremu do lodówki, aby się nie rozpuścił.
- Następnie zabieramy się za krem miętowy. Do wysokiego naczynia wrzucamy miętę, sztywną część mleczka kokosowego, sok z cytryny i syrop klonowy. Następnie wszystko dokładnie blendujemy i wkładamy do zamrażarki aby krem stężał.
- Kiedy 2 biszkopty się upieką i ostygną rozkrajamy je na pół. Na oddzielnym talerzu układamy pierwszą połówkę biszkoptu i nakładamy na nią warstwę konfitury różanej (175 g). Następnie przykrywamy warstwą biszkoptu, którą smarujemy lekko stężałym kremem miętowym. Nakładamy warstwę biszkoptu i smarujemy kolejną warstwą konfitury różanej. Przykrywamy ostatnią częścią biszkoptu.
- Następnie przygotowany krem maślany wykładamy na górę oraz boki tortu. Na górę tortu wykładamy maliny i ozdabiamy dodatkowo owocami i miętą. Wegański tort jest gotowy.
- Tort jest słodki, więc warto dodać do niego trochę jeżyn z lasu lub innych kwaśnych owoców.
Smacznego!
Jeżeli lubicie słodkie wypieki i smak kawy, to zapraszamy do spróbowania naszego przepisu na kawowy torcik. A jeśli macie ochotę na szybkie gotowanie, sprawdźcie nasz ebook ’WegeBunia 15 min’.
Zapraszamy również na naszego Instagrama, gdzie wstawiamy filmy z naszymi wegańskimi przepisami. Polubcie nas też na facebooku ;).