Schabowy z kani to przepis, który zna chyba każda babcia, a przynajmniej każda babcia w Polsce. Moja zawsze przygotowywała je na maśle, dlatego na potrzebę tego przepisu przygotowaliśmy naszą domową wersję wegańskiego masła. Spokojnie jest bardzo proste w przygotowaniu. Jednak jeżeli nie chcecie smażyć kani na roślinnym maśle spokojnie możecie usmażyć schabowy z kani na oleju.
Jak wygląda kania
Jeżeli nigdy wcześniej nie szukaliście kani, a macie ochotę przygotować nasz przepis musicie pamiętać o tym jak odróżnić je od podobnego muchomora sromotnikowego. Po pierwsze kania powinna mieć na swojej nóżce miękki pierścień którym po użyciu odrobiny siły możecie poruszać góra, dół. Szukając Kani zwróćcie uwagę na to aby na jej kapeluszu znajdowały się brązowe plamki, które można zmyć pod ciśnieniem wody. Muchomory ich nie posiadają co daje nam większą pewność, że znaleźliśmy kanie. Skoro już wiemy jak wygląda kania możemy przejść do tego jak zrobić schabowy z kani.
Schabowy z kani – przepis
Czas przygotowania: 20 min
Ilość porcji: 2
Składniki:
- 2 kanie
- 2 łyżki siemienia lnianego
- ciepła woda ( około 10 łyżek)
- płatki kukurydziane
- wegańskie masło* / olej do smażenia
- sól
Przepis na wegańskie masło znajdziesz tutaj.
Przygotowanie:
- Na początku odkrajamy nóżkę kani od kapelusza. Potrzebny będzie nam tylko kapelusz. Nóżkę można pokroić i podsmażyć jako dodatek do innych dań. jednak ma on w sobie mało smaku i jest twardy.
- Następnie myjemy nasz kapelusz pod wodą i odsączamy z niej.
- Teraz możemy przygotować naszą panierkę. W tym celu w misce mieszamy ze sobą siemię lniane oraz ciepłą wodę. Całość powinna mieć luźną konsystencję, która przyklei się do kani a jednocześnie nie będzie bardzo zwarta sama ze sobą.
- Do kielicha blendera bądź wysokiego naczynia wsypujemy płatki kukurydziane i blendujemy je na drobne kawałki lub nawet mąkę. Mieszamy z solą i przesypujemy na talerz
- Następnie naszą kanie obtaczamy w siemieniu lnianym, a następnie w płatkach kukurydzianych z solą.
- Tak przygotowany Schabowy z kani wrzucamy na patelnie na której rozpuściliśmy masło bądź olej. Smażymy z dwóch stron aż się zarumieni. Gotowe
Smacznego !
Dla wszystkich fanów kani mamy propozycję przepisu na nasz aromatyczny sos z kanią, a jeżeli lubicie szybkie wegańskie przepisy sprawdźcie nasz nowy ebook ’WegeBunia 15 min’.
Zapraszamy również na naszego instagrama, gdzie pokazujemy nasze wegańskie przepisy w formie filmu. Polubcie nas też na facebooku ;).
o taak. kotlety z kurzajki kanii to moje ulubiene kotlety ever