Przepis na wegańskie Walentynki
Jak może pamiętacie, rok temu pojawił się przepis na walentynkowe serduszka w panierce. Smakowały po prostu nieziemsko, koniecznie zajrzyjcie! Teraz gdy mamy kolejne Walentynki, mamy też kolejny pomysł na walentynkowe śniadanie, które zachwyci obdarowaną osobę.
Tą osobą możecie być Wy, więc zjedzcie sobie coś smacznego. Jest to baardzo prosty i szybki przepis. Potrzeba Wam tak naprawdę tylko kilku składników, żeby zrobić te walentynkowe grzanki z awokado. Pyszne, świeże składniki i kształt serca, tak mało i tak dużo zarazem. To jakby dać kilka drobnych prezencików, które na pewno się spodobają❤️.
Walentynkowe grzanki z awokado- przepis:
Czas przygotowania: ok. 10 min
Ilość serduszek: 10
Składniki:
- 10 kromek chleba tostowego*
- 1/2 dojrzałego awokado
- 1/2 małej czerwonej cebulki
- mała garść listków bazylii
- sól/ pieprz
*Można użyć innego chleba, chleb tostowy po prostu najłatwiej się wycina 😉
Przygotowanie:
- Na początku rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni w funkcji termoobieg.
- Następnie wycinamy z każdej kromki chleba po jednym serduszku. Można to zrobić przy pomocy foremki lub samemu ręcznie.
- Pieczemy serduszka przez ok. 3 min.
- Potem smarujemy je zielonym awokado i dajemy sól oraz pieprz.
- Następnie posypujemy grzanki drobno pokrojoną czerwoną cebulką i listkami świeżej bazylii.
- Walentynkowe grzanki podajemy od razu, najlepiej w towarzystwie świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy :D.
Smacznego!
Jeśli szukacie więcej walentynkowych wegańskich inspiracji, zobaczcie nasz przepyszny eliksir miłosny!
A jeżeli chcecie poznać tajniki szybkiego gotowania, sprawdźcie również ebook 'WegeBunia 15 min’.
Wpadnijcie także na Facebooka i Instagrama WegeBunii ;D.