Co zrobić z domowego 'tofu’ z soczewicy?
Wiele osób zastanawia się i pisze do nas z pytaniem o sposoby na obróbkę ’tofu’ z soczewicy. Jest one bazą o neutralnym smaku i trzeba je odpowiednio przyrządzić, żeby wyciągnąć z niego cały potencjał. Dzisiaj przychodzimy do Was z pierwszym przepisem.
Soczewicowe 'tofu’ pod wpływem ciepła zaczyna trochę mięknąć, więc postawiliśmy na panierkę. Wybraliśmy przyprawy, które bardzo dobrze się ze sobą skomponowały i wyszedł nam pyszny smak. W ten sposób powstało coś, co najbardziej przypomina nam wegański 'serek’ w panierce, aczkolwiek dużo mniej tłusty.
Z czym jeść wegański 'serek’ w panierce?
Wersja podstawowa to dodatek świeżych pomidorków koktajlowych i pietruszki. Można też go potraktować jak część obiadu i zjeść w towarzystwie młodych ziemniaków i surówki z marchewki. Marchewkę wystarczy starkować i skropić cytryną, ale sprawdźcie również wersję zaawansowaną, czyli naszą surówkę z marchewki na odporność.
Wegański 'serek’ w panierce- przepis:
Czas przygotowania: 35 minut + czas robienia 'tofu’ z soczewicy
Ilość porcji: 2
Składniki:
’Tofu’ z soczewicy (przepis znajdziecie tutaj)
- 200 g soczewicy czerwonej
- 400 ml wrzącej wody
- 1 łyżeczka soli
- 400 ml zimnej wody
Panierka
- 1 czubata łyżeczka mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka suszonej cebuli
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 czubata łyżeczka płatków drożdżowych
- 1 łyżeczka przyprawy do mięs
- 1/2 łyżeczki przyprawy do grilla
- grubo mielony pieprz
- sól
- 2 łyżki oleju
- pomidorki koktajlowe, świeża pietruszka (opcjonalnie)
Przygotowanie:
’Tofu’ z soczewicy
- Na początku płuczemy soczewicę na sitku pod bieżącą wodą.
- Następnie przesypujemy ją do wysokiego naczynia i zalewamy wrzącą wodą. Potem mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do napęcznienia na 30 min.
- Po tym czasie dokładnie blendujemy zawartość naczynia.
- Przelewamy masę do garnka, dolewamy zimną wodę oraz sól. Podgrzewamy.
- Mieszamy cały czas. Gdy masa już dobrze zgęstnieje, od razu przekładamy ją do płaskiego pojemnika wyłożonego ściereczką (u nas tetrowa) lub wysmarowanego cienką warstwą oleju.
- Wygładzamy powierzchnię, możemy to zrobić lekko zwilżonymi palcami.
- Odstawiamy do przestygnięcia, a następnie wstawiamy do lodówki na min. 2 h (najlepiej na całą noc).
- Gotowe 'tofu’ wyjmujemy z pudełka (obracając jak babkę z piasku).
Panierka
- 2 kawałki 'tofu’ o wymiarach ok. 1 cm x 6 cm x 11 cm smarujemy olejem z każdej strony.
- Następnie w miseczce mieszamy wszystkie składniki na panierkę, czyli mąkę kukurydzianą, suszoną cebulę, słodką paprykę, płatki drożdżowe, przyprawy do mięs i grilla, grubo mielony pieprz oraz sól.
- Dokładnie obtaczamy tofu w tej mieszance i układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
- Pieczemy przez ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, w funkcji termoobieg.
- Wegański 'serek’ w panierce podajemy z pomidorkami koktajlowymi i świeżą pietruszką. Możemy też przygotować je do obiadu, razem z młodymi ziemniaczkami i surówką ze świeżej marchewki.
Smacznego!
Jeśli przepis Wam się spodobał, spróbujcie także naszych chrupiących paluszków cytrynowo- rybnych.
Jeżeli chcecie stać krótko w kuchni, zobaczcie nasz nowy ebook 'WegeBunia 15 min’.
Zapraszamy również na naszego Facebooka i Instagrama.