Przepisy z soczewicy
Prosiliście o pomysły na wykorzystanie 'tofu’ z soczewicy i dlatego na blogu pojawił się już jeden przepis. Bazą jest tam naturalne 'tofu’ z soczewicy. Dzisiaj natomiast proponujemy lekko zmienioną wersję, ale tak samo prostą w przygotowaniu. Jest nią 'tofu’ curry.
Sposób przygotowania różni się w zasadzie tylko tym, że dodajemy nowe przyprawy na etapie gotowania. Zmianę możecie również zauważyć w kształcie 'tofu’. Tu wszystko zależy od pojemnika, którego użyjecie, możecie wybrać dowolnie. My zrobiliśmy tym razem mniejszą ilość 'tofu’, więc i pojemnik jest mniejszy :).
’Tofu’ z przyprawami
Tutaj wykorzystaliśmy bardzo popularny smak, czyli curry. 'Tofu’ curry z soczewicy można zrobić wykorzystując gotową mieszankę przypraw plus sól oraz pieprz cayenne (dla ostrości). Świeża kolendra dodaje i smaku i ładniejszego wyglądu. Możecie jednak eksperymentować i szukać Waszych ulubionych kombinacji.
Macie duże pole do popisu. Możecie kombinować na różne sposoby. Będzie co potem jeść na kanapki za naprawdę niską cenę ;D. Czekamy na Wasze kuchenne wariacje, dajcie znać w komentarzach, jakie smaki lubcie najbardziej. Niech nasze 'tofu’ curry nie będzie osamotnione :).
’Tofu’ curry z soczewicy na kanapki- przepis:
Zrobiliśmy dla Was super smaczną kanapkę. Wszystko idealnie do siebie pasuje. Jest sztooos!
Czas przygotowania: 40 min + schładzanie w lodówce + 5 min na zrobienie kanapki
Ilość porcji: 2
Składniki:
- 100 g soczewicy czerwonej
- 200 ml wrzącej wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 200 ml zimnej wody
- 2 czubate łyżeczki przyprawy curry
- 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
- spora szczypta pieprzu cayenne
Na kanapkę
- 1 limonka
- 1 dojrzałe awokado
- garść świeżej kolendry
- 1/2 cebuli czerwonej
- 4 kromki świeżego ciemnego chleba
- grubo mielony pieprz
- sól
- oliwa
Przygotowanie:
’Tofu’ curry
- Na początku płuczemy soczewicę na sitku pod bieżącą wodą.
- Następnie przesypujemy ją do wysokiego naczynia i zalewamy wrzącą wodą. Potem mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do napęcznienia na 30 min.
- Po tym czasie dokładnie blendujemy zawartość naczynia.
- Przelewamy masę do garnka, dolewamy zimną wodę oraz przyprawy. Podgrzewamy.
- Mieszamy cały czas. Gdy masa już dobrze zgęstnieje, od razu przekładamy ją do płaskiego pojemnika wyłożonego ściereczką (u nas tetrowa) lub wysmarowanego cienką warstwą oleju.
- Wygładzamy powierzchnię, możemy to zrobić lekko zwilżonymi palcami.
- Odstawiamy do przestygnięcia, a następnie wstawiamy do lodówki na min. 2 h (najlepiej na całą noc).
- Gotowe ‘tofu’ wyjmujemy z pudełka (obracając jak babkę z piasku).
Kanapka
- Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy każdą kromkę na złoto (z dwóch stron).
- Następnie rozsmarowujemy awokado na chrupiącym pieczywie i skrapiamy sokiem z limonki.
- Potem układamy na nim plasterki 'tofu’ curry, rozrzucamy drobno pokrojoną czerwoną cebulkę i listki świeżej kolendry.
- Na koniec posypujemy solą oraz grubo mielonym pieprzem.
- Jemy od razu.
Smacznego!
Jeżeli przepis Wam się spodobał, spróbujcie także naszej pasty z zielonej soczewicy z suszonymi pomidorami.
Jeśli nie lubicie długo stać w kuchni, nasz nowy ebook 'WegeBunia 15 min’ będzie dla Was wybawieniem :D.
Odwiedźcie nas także na Facebooku i Instagramie.