'Tofu' curry z soczewicy na kanapkę - WegeBunia
kanapka z tofu curry

‘Tofu’ curry z soczewicy na kanapkę

Podziel się przepisem z innymi

Przepisy z soczewicy

Prosiliście o pomysły na wykorzystanie ‘tofu’ z soczewicy i dlatego na blogu pojawił się już jeden przepis. Bazą jest tam naturalne ‘tofu’ z soczewicy. Dzisiaj natomiast proponujemy lekko zmienioną wersję, ale tak samo prostą w przygotowaniu. Jest nią ‘tofu’ curry.

Sposób przygotowania różni się w zasadzie tylko tym, że dodajemy nowe przyprawy na etapie gotowania. Zmianę możecie również zauważyć w kształcie ‘tofu’. Tu wszystko zależy od pojemnika, którego użyjecie, możecie wybrać dowolnie. My zrobiliśmy tym razem mniejszą ilość ‘tofu’, więc i pojemnik jest mniejszy :).

‘Tofu’ z przyprawami

Tutaj wykorzystaliśmy bardzo popularny smak, czyli curry. ‘Tofu’ curry z soczewicy można zrobić wykorzystując gotową mieszankę przypraw plus sól oraz pieprz cayenne (dla ostrości). Świeża kolendra dodaje i smaku i ładniejszego wyglądu. Możecie jednak eksperymentować i szukać Waszych ulubionych kombinacji.

Macie duże pole do popisu. Możecie kombinować na różne sposoby. Będzie co potem jeść na kanapki za naprawdę niską cenę ;D. Czekamy na Wasze kuchenne wariacje, dajcie znać w komentarzach, jakie smaki lubcie najbardziej. Niech nasze ‘tofu’ curry nie będzie osamotnione :).

tofu curry z soczewicy

‘Tofu’ curry z soczewicy na kanapki- przepis:

Zrobiliśmy dla Was super smaczną kanapkę. Wszystko idealnie do siebie pasuje. Jest sztooos!

Czas przygotowania: 40 min + schładzanie w lodówce + 5 min na zrobienie kanapki

Ilość porcji: 2

Składniki:

Na ‘tofu’ z soczewicy

  • 100 g soczewicy czerwonej
  • 200 ml wrzącej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 200 ml zimnej wody
  • 2 czubate łyżeczki przyprawy curry
  • 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
  • spora szczypta pieprzu cayenne

Na kanapkę

  • 1 limonka
  • 1 dojrzałe awokado
  • garść świeżej kolendry
  • 1/2 cebuli czerwonej
  • 4 kromki świeżego ciemnego chleba
  • grubo mielony pieprz
  • sól
  • oliwa

Przygotowanie:

‘Tofu’ curry

  • Na początku płuczemy soczewicę na sitku pod bieżącą wodą.
  • Następnie przesypujemy ją do wysokiego naczynia i zalewamy wrzącą wodą. Potem mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do napęcznienia na 30 min.
  • Po tym czasie dokładnie blendujemy zawartość naczynia.
  • Przelewamy masę do garnka, dolewamy zimną wodę oraz przyprawy. Podgrzewamy.
  • Mieszamy cały czas. Gdy masa już dobrze zgęstnieje, od razu przekładamy ją do płaskiego pojemnika wyłożonego ściereczką (u nas tetrowa) lub wysmarowanego cienką warstwą oleju.
  • Wygładzamy powierzchnię, możemy to zrobić lekko zwilżonymi palcami.
  • Odstawiamy do przestygnięcia, a następnie wstawiamy do lodówki na min. 2 h (najlepiej na całą noc).
  • Gotowe ‘tofu’ wyjmujemy z pudełka (obracając jak babkę z piasku).

Kanapka

  • Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy każdą kromkę na złoto (z dwóch stron).
  • Następnie rozsmarowujemy awokado na chrupiącym pieczywie i skrapiamy sokiem z limonki.
  • Potem układamy na nim plasterki ‘tofu’ curry, rozrzucamy drobno pokrojoną czerwoną cebulkę i listki świeżej kolendry.
  • Na koniec posypujemy solą oraz grubo mielonym pieprzem.
  • Jemy od razu.

Smacznego!

Jeżeli przepis Wam się spodobał, spróbujcie także naszej pasty z zielonej soczewicy z suszonymi pomidorami.

Jeśli nie lubicie długo stać w kuchni, nasz nowy ebook ‘WegeBunia 15 min’ będzie dla Was wybawieniem :D.

Odwiedźcie nas także na Facebooku i Instagramie.

tofu z soczewicy
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x