Bułeczki gotowane na parze
Niezbyt popularne, a meeega pyszne bułeczki, robione na parze. Jeśli chcecie zjeść lekki obiad, to wybierzcie właśnie te mączne przysmaki. Myślę, że wegańskie bułeczki bao smakowałyby ze wszystkim, ale nasze świeże dodatki i pyszny batat w panierce sprawiają, że to danie, to cudo. My uwielbiamy połączenie słodkiego ziemniaka z sezamem i wędzonym smakiem, to naprawdę pasuje do siebie idealnie. Jesteśmy bardzo zadowoleni. Ukoronowanie bułeczki stanowi oczywiście domowa rzeżucha. Bez wątpienia to moje ulubione kiełki. Zachęcam do posadzenia ich w domu, jest to super dodatek do wszystkiego.
Wegańskie bułeczki bao z batatem w panierce- przepis:
Czas przygotowania: 1 h
Ilość: 6
Składniki:
Bułeczki:
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli i cukru
- 150 ml ciepłej wody
- 300 g mąki
- 2 łyżki oliwy + do smarowania
Batat:
- 1/2 sporego batata
- 3/4 szklanki wody
- 1 szklanka mąki pszennej
- 5 łyżek bułki tartej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1/3 łyżeczki soli wędzonej
- 1,5 łyżki sezamu
- sól/ pieprz
Reszta:
- 1 opakowanie rukoli
- 1 awokado
- 1/2 świeżego ogórka
- 6 rzodkiewek
- rzeżucha
- 1/4 czerwonej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- sól/ pieprz
- garść pietruszki i kopru
- 1 łyżka soku z cytryny i oliwy
Przygotowanie:
- Najpierw robimy zaczyn z drożdży. Mieszamy je z wodą i cukrem, a potem odstawiamy pod ściereczkę na 10 minut w ciepłe miejsce.
- Batata obieramy ze skórki, kroimy na 1 cm talarki i gotujemy. Wyjmujemy je zanim ugotują się całkowicie, żeby nam się później nie rozpadły. Następnie odstawiamy do ostygnięcia.
- Potem rozdrobnione awokado mieszamy w miseczce z pokrojoną cebulką, czosnkiem, pietruszką i koprem. Następnie dodajemy cytrynę, oliwę, sól oraz pieprz, mieszamy.
- Do gotowego zaczynu dodajemy sól i mąkę. Potem dokładnie mieszamy i zaczynamy wyrabiać ciasto. Po kilku minutach dodajemy oliwę i chwilę wyrabiamy. Odstawiamy przykryte na przynajmniej 20 minut w ciepłe miejsce.
- W jednej misce mieszamy mąkę z wodą tak, aby nie było grudek. Następnie w drugiej misce mieszamy bułkę tartą z przyprawami i sezamem. Batata obtaczamy najpierw w zawartości pierwszej, a potem drugiej miski. Potem smażymy z dwóch stron na złoto, w trakcie gotowania się bułeczek.
- Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części, formujemy z nich kuleczki, smarujemy oliwą, a następnie rozwałkowujemy na 1/2 cm placki. Potem pozostawiamy je na 10 minut do ponownego wyrośnięcia.
- Do gotowania bułeczek, użyliśmy wkładane sitko do gotowania na parze. Możecie również użyć bambusowego koszyka lub gazy. Na nakładkę położyliśmy papier do pieczenia, który przedziurawiliśmy. Papier jest po to, żeby bułeczki się nie przykleiły. Kawałek takiego papieru wkładamy również pomiędzy złożone na pół placki.
- Wkładamy bułeczki do sitka, gotujemy 10 minut, a następnie odstawiamy już gotowe na kilka minut.
- Na koniec na talerzu otwieramy bułeczki, smarujemy na nich awokado, układamy rukolę, batata w panierce, plasterki ogórka i rzodkiewki oraz rzeżuchę.
Smacznego!
Jeśli macie ochotę na więcej mącznych przepisów, spróbujcie naszej wegańskiej pity gyros. Jeżeli lubicie szybkie wegańskie przepisy, zapraszamy do zapoznania się z naszym ebookiem WegeBunia w 15 min.
Zapraszamy również na Instagram WegeBunia, gdzie zobaczycie nasze wegańskie przepisy w formie filmów. Polubcie nas też na facebooku ;).