Wegańskie grzanki na grilla z domowym masłem czosnkowym.
Wegańskie przekąski grzanka z wegańskim masłem czosnkowym

Wegańskie grzanki na grilla z masłem czosnkowym

Podziel się przepisem z innymi

Na każdym grillu w dzieciństwie lubiłem kłaść chleb na ruszcie. To była moja ulubiona przekąska z grilla zaraz po karkówce. Ciepła chrupiąca kromka chleba była świetną do pochrupania i miała niezapomniany aromat dymu. Swoją drogą jeżeli chcecie spróbować wegańskiej wersji karkówki, to zapraszam tutaj ;).

Postanowiliśmy jednak trochę urozmaicić przekąskę z grillowanego chleba i dodać do niej to, co lubią chyba wszyscy. Masło czosnkowe! Tym razem w wersji wegańskiej. Nasze wegańskie grzanki na grilla z masłem czosnkowym postanowiliśmy przygotować ze świeżym szpinakiem. Połączenie wyszło świetne i całość stanowi pyszny przepis na wegańskiego grilla.

Wegańskie przekąski grzanka z wegańskim masłem czosnkowym

Wegańskie grzanki na grilla z masłem czosnkowym

Czas przygotowania: 5 min + pieczenie czosnku

Ilość porcji: 6 grzanek

Składniki

  • 1 bagietka
  • 175 g masła wegańskiego*
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 2 czubate łyżki świeżej pietruszki
  • szpinak świeży
  • 1 łyżeczka czosnku mielonego
  • 1 główka czosnku
  • sól/ pieprz
  • oliwa

*możecie skorzystać z tego przepisu

Przygotowanie

  • Na początku główkę czosnku nacinamy z góry tak, aby odsłonić lekko biały kolor czosnku.
  • Główkę obtaczamy oliwą, solą i pieprzem, a następnie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (góra dół) na 40 min.
  • Podczas gdy czosnek się piecze, możemy pokroić chleb na kromki i przygotować resztę składników.
  • Masło przekładamy do miski (Jeżeli nie macie kupionego masła możecie skorzystać z tego przepisu)
  • Szpinak obmywamy i odstawiamy do osuszenia
  • Następnie kroimy natkę pietruszki na drobno i zostawiamy na potem
  • Kiedy czosnek będzie gotowy możemy wycisnąć go do miski z masłem. Dodajemy pietruszkę, czosnek w proszku, paprykę oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy.
  • Następnie przygotowane masło smarujemy po chlebie, dodajemy świeży szpinak i przykrywamy drugą kromką.
  • Na koniec tak przygotowane grzanki wkładamy na ruszt grilla i smażymy aż się zarumienią.

Smacznego!

Jeśli ten przepis Wam się spodobał, koniecznie zajrzycie do naszego ebooka, w którym znajdziecie ponad 40 szybkich i smacznych przepisów.

Zapraszamy również na naszego facebooka oraz instagrama, gdzie pokazujemy nasze wegańskie przepisy.

Wegańskie przekąski grzanka z wegańskim masłem czosnkowym
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x