Wegańskie naleśniki z chrupiącym tofu i pieczonymi pomidorkami
Wegańskie naleśniki z tofu

Wegańskie naleśniki z chrupiącym tofu i pieczonymi pomidorkami

Podziel się przepisem z innymi
Naleśniki z tofu i pomidorkami koktajlowymi

Z życia wegańskiego blogera kulinarnego

Dzisiaj sobie trochę ponarzekam na Olka, jeśli nie macie nic przeciwko😂. Mieliśmy ostatnio wymyślić nowy przepis i jak zawsze siedzieliśmy w kuchni i patrzyliśmy co mamy, żeby móc zacząć podawać pomysły. Przeważnie nasza burza mózgów przebiega dość łagodnie, ale nie tym razem.

Od razu wpadły mi w oko pomidorki koktajlowe, których nie ma za dużo na blogu. Potem zobaczyłam szczypiorek. O dziwo był gruby, ciemny i mega pachnący☺️😌, a nie taki marny jak to przeważnie w sklepach. Już wtedy wiedziałam, że muszę użyć tych składników. Widziałam je rozsypane na czymś w rodzaju wegańskiej tortilli, wrapa, aż w końcu stanęło na naleśnikach.

Wegańskie naleśniki z tofu

Już dochodzę do sedna..😅

Jak już wybrałam farsz, to byłam zachwycona. Wegańskie naleśniki z tofu przejawiały się dość niekonwencjonalnie. Seler naciowy, por i ogórek kiszony w jednym przepisie raczej nie jest normą. Ale ja byłam swoim pomysłem zachwycona i podekscytowana😍. Wiedziałam, że jedzonko wyjdzie pycha. I tu wreszcie dochodzimy do Olka. Tak wiem, że opowiadam historię naokoło, biedni Ci co na co dzień mają ze mną do czynienia🤣🤣🤣.

Otóż Olek uznał, że mój pomysł to kompletny niewypał i ta mieszanka smaków będzie zabójcza. Najbardziej przeszkadzał mu seler naciowy, niby go lubi, ale nie tym razem. W sumie spieraliśmy się w tej kuchni 2 h. Ostatecznie ustaliliśmy, że wypróbujemy ten pomysł, ale Olek i tak utrzymywał, że wyjdzie tragedia.

Ostatecznie spór zakończył się z pierwszym kęsem Olka, słowami 'no dobra, miałaś rację, zwracam honor’😁. Wegańskie naleśniki z tofu górą! Ucieszyłam się, chociaż i tak wiedziałam, że tak będzie😎😏. Jeśli nadal nie przekonałam sceptyków, to jedzonko Was przekona, spokojnie😋😉.

Wegańskie naleśniki z chrupiącym tofu i pieczonymi pomidorkami- przepis:

Czas przygotowania: 45 min

Ilość: 4 naleśniki

Składniki:

  • 30 g jasnej części pora
  • 200 g tofu naturalnego
  • 1/2 papryki
  • garść szczypiorku
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2 ogórki kiszone
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka złocistego
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżki sosu sojowego

Naleśniki np z tego przepisu:

  • 2 szklanki mleka owsianego/sojowego lub wody
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/2 łyżki oleju + do smażenia
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  • My najpierw smażymy naleśniki, potem zawijamy z farszem i podsmażamy całość jeszcze raz. Jeśli chcecie, możecie zrobić naleśniki później i tylko zawinąć. Sposób w jaki kroimy tofu oraz składamy naleśniki możecie zobaczyć na naszym filmie na instagramie.
  • Mleko roślinne wlewamy do miski. Następnie stopniowo dodajemy mąki, ciągle mieszając.
  • Dodajemy olej i sól. Dokładnie łączymy wszystkie składniki, aby nie było grudek. Można to zrobić łyżką lub mikserem ręcznym.
  • W między czasie rozgrzewamy odrobinę oleju na patelni. Wlewamy jedną chochelkę ciasta i czekamy aż na naleśniku pojawią się bąbelki powietrza.
  • Ostrożnie podważamy naleśnika i przewracamy na drugą stronę.
  • Smażymy go jeszcze chwilę, po czym ściągamy z patelni. W razie potrzeby dolewamy odrobinę oleju pomiędzy naleśnikami.
  • Teraz zajmujemy się farszem. Tofu kroimy na cieniutkie podłużne kawałeczki. Takie a’la sticksy. Wrzucamy je na rozgrzany olej i smażymy na złoto.
  • Dodajemy przyprawę do kurczaka, paprykę wędzoną, oregano oraz sos sojowy, mieszamy.
  • Teraz dokładamy drobno pokrojone warzywa: paprykę, selera naciowego i pora. Smażymy kilka minut na małym ogniu.
  • Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Doprawiamy solą oraz pieprzem i posypujemy drobno pokrojonym czosnkiem. Pieczemy ok. 5 minut w 200 stopniach w funkcji termoobieg.
  • Składamy naleśniki wypełnione farszem i podsmażamy całość.
  • Gotowe naleśniki dekorujemy pomidorkami, drobno pokrojonymi kiszonymi ogórkami oraz szczypiorkiem.
  • Możemy je podawać ze śmietanką.

Smacznego!

Jeśli nasz przepis na wegańskie naleśniki z tofu Wam się spodobał, to wypróbujcie również pomysłu na tofu w podwójnie chrupiącej panierce. Dla osób, które nie lubią stać długo w kuchni polecamy nasz ebook ’WegeBunia 15 min’.

Zapraszamy na naszego instagrama, gdzie publikujemy wegańskie przepisy w formie filmu. Polubcie nas również na facebooku :).

Wegańskie naleśniki z tofu
5 6 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x