![ravioli wegańskie, ravioli weganskie](https://wegebunia.pl/wp-content/uploads/2022/01/P1017958-2-1024x768.jpg)
Ostatnio naszła nas ochota na pierogi, jednak myśl o tym, żeby wykrajać kółka i lepić każdego pieroga oddzielnie była lekko zniechęcająca. Na szczęście przypomnieliśmy sobie o Ravioli. Ravioli to takie włoskie pierożki. Dzisiaj chcielibyśmy pokazać Wam, jak przygotować wegańskie ravioli z kaszą gryczaną i soczewicą, a przy okazji zachęcić do innego sposobu lepienia pierogów.
![słone pierogi wegańskie, ravioli](https://wegebunia.pl/wp-content/uploads/2022/01/P1017960-2-1024x768.jpg)
Wegańskie ravioli z kaszą gryczaną
Skąd pomysł na kaszę gryczaną i soczewicę? Kiedyś Ilona zrobiła pyszne kaszotto, które w smaku lekko przypominało kaszankę. Postanowiliśmy więc wykorzystać to połączenie składników jako farsz na nasze ravioli i dokonać małego eksperymentu mieszając polską i włoską kuchnię. Tak właśnie narodził się pomysł na ravioli z kaszą gryczaną i powiem nieskromnie, że wyszło świetnie, dlatego zapraszam serdecznie do przygotowania przepisu😉.
![wegańskie pierogi z kaszą gryczną i soczewicą](https://wegebunia.pl/wp-content/uploads/2022/01/P1017962-2-1024x768.jpg)
Przepis:
Czas przygotowania: 1h
Ilość porcji: 2
Składniki:
- 100 g kaszy gryczanej
- 100 g soczewicy zielonej
- 2 średnie cebule
- 2 duże ząbki czosnku
- 4 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 ziaren jałowca
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól/ pieprz
Ciasto z tego przepisu
- 250 ml wody
- 460 g mąki
- 1 łyżka oliwy
- 2 szczypty soli
Przygotowanie:
Farsz
- Na początku gotujemy w garnku kaszę gryczaną i soczewicę zgodnie z tym, co będzie napisane na pudełkach opakowań.
- Podczas gdy kasza i soczewica się gotują, my kroimy cebulę i czosnek.
- Następnie wrzucamy cebulę na patelnię i chwilę podsmażamy, dodajemy czosnek i zostawiamy na minutę.
- Na patelnię dodajemy ugotowaną soczewicę oraz kaszę gryczaną i chwilę podsmażamy.
- Dodajemy przyprawy, sos sojowy i musztardę.
- Podgrzewamy wszystko na małym ogniu, aby przesiąkło smakiem.
Ciasto
- W dużej misce mieszamy ze sobą mąkę, wodę i sól. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie miało jednolitą masę i nie będzie przyklejać się do ścianek miski.
- Następnie dodajemy łyżkę oliwy z oliwek, dokładnie mieszamy i wykładamy na blat. Jeżeli Wasze ciasto jest za luźne, możecie dodać mąki, tylko ostrożnie, aby nie zrobiło się za twarde.
- Ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy na podłużny kształt. Wycinamy z niego prostokąt.
- W środku prostokąta, zaznaczamy lekko nożem małe kwadraciki. Na środek każdego z nich wykładamy małą łyżeczką farsz. Przykrywamy wszystko drugim płatem ciasta. Ugniatamy ciasto dookoła farszu.
- Wycinamy ravioli nożykiem o specjalnym kształcie lub zwykłym nożem, jak u nas. Wtedy rogi dociskamy jeszcze widelcem.
- Następnie zagotowujemy wodę w garnku, solimy, dodajemy łyżkę oleju i wrzucamy nasze wegańskie ravioli do wody. Włoskie pierogi gotujemy 3 min od momentu wypłynięcia i odkładamy na talerz. Możemy je później podmażyć. Na koniec posypujemy koperkiem i nasze wegańskie ravioli z kaszą gryczaną i soczewicą są już gotowe.
Smacznego!
Jeżeli jesteście fanami pierogów, to serdecznie zapraszamy Was do przetestowania naszych wegańskich pierogów ze szpinakiem i pomidorkiem koktajlowym. Dla osób, które nie lubią stać długo w kuchni polecamy nasz ebook ’WegeBunia 15 min’.
Zapraszamy również na nasz Instagram, gdzie pokazujemy na filmach jak krok po kroku wykonać nasze wegańskie przepisy. Polubcie nas też na facebooku.
![wegańskie ravioli z kaszą gryczaną i soczewicą](https://wegebunia.pl/wp-content/uploads/2022/01/P1017957-2-1024x768.jpg)
Próbowałam, bardzo dobre 😋
Cieszy nas to ❤