Ravioli z kaszą gryczaną i soczewicą - WegeBunia - wegańskie przepisy
wegańskie ravioli z kaszą gryczaną i soczewicą

Ravioli z kaszą gryczaną i soczewicą

Podziel się przepisem z innymi
ravioli wegańskie, ravioli weganskie

Ostatnio naszła nas ochota na pierogi, jednak myśl o tym, żeby wykrajać kółka i lepić każdego pieroga oddzielnie była lekko zniechęcająca. Na szczęście przypomnieliśmy sobie o Ravioli. Ravioli to takie włoskie pierożki. Dzisiaj chcielibyśmy pokazać Wam, jak przygotować wegańskie ravioli z kaszą gryczaną i soczewicą, a przy okazji zachęcić do innego sposobu lepienia pierogów.

słone pierogi wegańskie, ravioli

Wegańskie ravioli z kaszą gryczaną

Skąd pomysł na kaszę gryczaną i soczewicę? Kiedyś Ilona zrobiła pyszne kaszotto, które w smaku lekko przypominało kaszankę. Postanowiliśmy więc wykorzystać to połączenie składników jako farsz na nasze ravioli i dokonać małego eksperymentu mieszając polską i włoską kuchnię. Tak właśnie narodził się pomysł na ravioli z kaszą gryczaną i powiem nieskromnie, że wyszło świetnie, dlatego zapraszam serdecznie do przygotowania przepisu😉.

wegańskie pierogi z kaszą gryczną i soczewicą

Przepis:

Czas przygotowania: 1h

Ilość porcji: 2

Składniki:

  • 100 g kaszy gryczanej
  • 100 g soczewicy zielonej
  • 2 średnie cebule
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 ziaren jałowca
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól/ pieprz

Ciasto z tego przepisu

  • 250 ml wody
  • 460 g mąki
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 szczypty soli

Przygotowanie:

Farsz

  • Na początku gotujemy w garnku kaszę gryczaną i soczewicę zgodnie z tym, co będzie napisane na pudełkach opakowań.
  • Podczas gdy kasza i soczewica się gotują, my kroimy cebulę i czosnek.
  • Następnie wrzucamy cebulę na patelnię i chwilę podsmażamy, dodajemy czosnek i zostawiamy na minutę.
  • Na patelnię dodajemy ugotowaną soczewicę oraz kaszę gryczaną i chwilę podsmażamy.
  • Dodajemy przyprawy, sos sojowy i musztardę.
  • Podgrzewamy wszystko na małym ogniu, aby przesiąkło smakiem.

Ciasto

  • W dużej misce mieszamy ze sobą mąkę, wodę i sól. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie miało jednolitą masę i nie będzie przyklejać się do ścianek miski.
  • Następnie dodajemy łyżkę oliwy z oliwek, dokładnie mieszamy i wykładamy na blat. Jeżeli Wasze ciasto jest za luźne, możecie dodać mąki, tylko ostrożnie, aby nie zrobiło się za twarde.
  • Ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy na podłużny kształt. Wycinamy z niego prostokąt.
  • W środku prostokąta, zaznaczamy lekko nożem małe kwadraciki. Na środek każdego z nich wykładamy małą łyżeczką farsz. Przykrywamy wszystko drugim płatem ciasta. Ugniatamy ciasto dookoła farszu.
  • Wycinamy ravioli nożykiem o specjalnym kształcie lub zwykłym nożem, jak u nas. Wtedy rogi dociskamy jeszcze widelcem.
  • Następnie zagotowujemy wodę w garnku, solimy, dodajemy łyżkę oleju i wrzucamy nasze wegańskie ravioli do wody. Włoskie pierogi gotujemy 3 min od momentu wypłynięcia i odkładamy na talerz. Możemy je później podmażyć. Na koniec posypujemy koperkiem i nasze wegańskie ravioli z kaszą gryczaną i soczewicą są już gotowe.

Smacznego!

Jeżeli jesteście fanami pierogów, to serdecznie zapraszamy Was do przetestowania naszych wegańskich pierogów ze szpinakiem i pomidorkiem koktajlowym. Dla osób, które nie lubią stać długo w kuchni polecamy nasz ebook ‘WegeBunia 15 min’.

Zapraszamy również na nasz Instagram, gdzie pokazujemy na filmach jak krok po kroku wykonać nasze wegańskie przepisy. Polubcie nas też na facebooku.

wegańskie ravioli z kaszą gryczaną i soczewicą
5 4 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Paula
Paula
2 lat temu

Próbowałam, bardzo dobre 😋

2
0
Would love your thoughts, please comment.x