Puszyste placuszki z konfiturą wiśniową
Kilka lat temu byłam w miejscu, w którym pewna pani przygotowała dla mnie drożdżowe pampuchy. Były one podane z konfiturą z wiśni, smakowały nieziemsko. Ostatnio przypomniał mi się ten smak i nabrałam na nie wielkiej ochoty, więc koniecznie musiałam je zrobić.
Dzięki temu przepis pojawił się też na blogu. Potrzebowałam roślinnej wersji, więc powstały pyszne, w pełni wegańskie pampuchy drożdżowe. Spróbujcie i zakochajcie się w pampuchach tak, jak ja🥰!
Wegańskie pampuchy drożdżowe smażone- przepis:
Składniki na ciasto są praktycznie takie same, jak w przepisie na wegańskie rogaliki z kremem pistacjowym.
Czas przygotowania: ponad 1 h
Ilość: ok. 20
Składniki:
- 1 szklanka mleka roślinnego (200 ml) – u nas mleko sojowe
- 3 szklanki mąki + 2 łyżki
- 1/2 szklanki cukru + 1 łyżka
- 4 łyżki oleju + do smażenia
- szczypta soli
- 25 g świeżych drożdży
- konfitura wiśniowa
- cukier puder
Przygotowanie:
- Zaczynamy od zrobienia zaczynu. W misce rozpuszczamy drożdże z 1 łyżką cukru, 2 łyżkami mąki i 1 szklanką ciepłego mleka roślinnego (nie gorącego). Przykrywamy ścierką i odstawiamy na 20 minut.
- Po tym czasie dodajemy do miski pozostałe składniki, czyli olej i sól oraz resztę cukru i mąki. Dokładnie mieszamy i ugniatamy ciasto przez kilka minut. Odstawiamy je pod przykryciem do wyrośnięcia na 30 minut.
- Z gotowego ciasta lepimy małe kuleczki wielkości łupiny orzecha włoskiego.
- Następnie przekładamy je na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażymy pampuchy na malutkim ogniu z dwóch stron, do zrumienienia. W trakcie możemy je delikatnie rozpłaszczyć.
- Gotowe pampuchy podajemy lekko ostygnięte, z dodatkiem konfitury wiśniowej i cukru pudru.
Smacznego!
Jeżeli nasze wegańskie pampuchy drożdżowe Wam się spodobały, sprawdźcie również pyszne bułeczki bao z batatem w panierce 😀.
A jeśli szukacie sposobów na szybkie gotowanie, zobaczcie nasz ebook 'WegeBunia 15 min’.
Zapraszamy Was też na Facebooka i Instagrama, gdzie publikujemy filmy z przepisami :).