Greckie pistacje z Aeginy
Będąc niedawno w Grecji, odwiedziliśmy malowniczą wyspę Aeginę, która słynie z gajów pistacjowych. Oczywiście nie mogliśmy się powstrzymać przed kupieniem czegoś na spróbowanie. Oprócz paczki prażonych pistacji, zamarzył nam się jeszcze krem pistacjowy, z którym wcześniej nie mieliśmy jeszcze okazji bezpośrednio się spotkać.
Gdy wróciliśmy do Polski i wypakowaliśmy bagaże, od razu chcieliśmy spróbować kremu. Jednak pojawił się problem, bo jak tu go zjeść, żeby go zwyczajnie nie zmarnować. I tu pojawił się pomysł na wegańskie rogaliki z kremem pistacjowym. Teraz z czystym sumieniem możemy powiedzieć, że udało nam się wykorzystać jego potencjał :D.
Wegańskie rogaliki drożdżowe
Słodkie rogaliki najczęściej spotyka się z nadzieniem w środku, ale my mieliśmy pistacjowy krem. Poza tym jesteśmy buntownikami, którym nie chciałoby się babrać z wypełnianiem każdego rogalika osobno😂, więc ułatwiliśmy sobie sprawę. Jednak, żeby trochę urozmaicić smaki, zrobiliśmy budyń waniliowy, taki jak w przepisie na pączki. Podaliśmy go z malinami, pasują do pistacji genialnie😍.
Wegańskie rogaliki z kremem pistacjowym- przepis:
Czas przygotowania: ok. 1,5 h
Ilość: ok. 36 rogalików
Składniki:
- 1 słoiczek kremu pistacjowego
- 1 opakowanie prażonych, solonych pistacji
- maliny do podania (opcjonalnie)
Rogaliki
- 1 szklanka mleka roślinnego (200 ml) + do smarowania rogalików
- 3 szklanki mąki + 2 łyżki
- 1/2 szklanki cukru + 1 łyżka
- 4 łyżki oleju
- szczypta soli
- 25 g świeżych drożdży
- 4 szklanki mleka sojowego (1 litr)
- 2 opakowania cukru waniliowego (30 g)
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
- Zaczynamy od zrobienia zaczynu. W misce rozpuszczamy drożdże z 1 łyżką cukru, 2 łyżkami mąki i 1 szklanką ciepłego mleka roślinnego (nie gorącego). Przykrywamy ścierką i odstawiamy na 20 minut.
- Po tym czasie dodajemy do miski pozostałe składniki, czyli olej i sól oraz resztę cukru i mąki. Dokładnie mieszamy i ugniatamy ciasto przez kilka minut. Odstawiamy je pod przykryciem do wyrośnięcia na 30 minut.
- W trakcie czekania możemy się zająć budyniem. Wlewamy 3 szklanki mleka roślinnego do garnka, razem z cukrem. Podgrzewamy.
- Pozostałą 1 szklankę roślinnego mleka mieszamy z mąką ziemniaczaną. Gdy cukier się już rozpuści, zmniejszamy ogień i powoli wlewamy zawartość szklanki do garnka, cały czas mieszając. Mieszamy aż budyń zgęstnieje (cierpliwości😉).
- Piekarnik ustawiamy na 180 stopni, w funkcji góra- dół.
- Gotowe ciasto na rogaliki dzielimy na 4 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na około 2-3 mm. Następnie kroimy na dość wąskie trójkąty i zwijamy od podstawy po wierzchołek. Instrukcję przygotowania rogalików w formie filmu znajdziecie na naszym Instagramie.
- Pozawijane, małe rogaliki układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Potem smarujemy każdy z nich mlekiem roślinnym. Pieczemy do zrumienienia ok. 11 minut.
- Gotowe rogaliki smarujemy masłem pistacjowym i obsypujemy drobno pokrojonymi prażonymi pistacjami. Podajemy w towarzystwie budyniu waniliowego i malin.
Smacznego!
Jeżeli przepis Wam się spodobał, spróbujcie również naszych innych z kategorii desery.
Jeśli szukacie sposobu na krótkie stanie w kuchni, zobaczcie nasz ebook 'WegeBunia 15 minut’.
Odwiedźcie nas także na Instagramie i Facebooku :).