Śledzie z bakłażana
W e-booku świątecznym możecie znaleźć pierwszy przepis na roślinne śledzie. Są one bardziej podstawową wersją, ponieważ zawierają mniej składników. Różnią się też smakiem i kolorem, za sprawą czerwonej cebuli i octu winnego. Są pyszne, więc najlepiej spróbować obu wersji :).
Druga propozycja, to właśnie dzisiejsze wegańskie śledzie paprykowo- pomidorowe. Są one zamoczone w aromatycznym sosiku, który pokrywa je z każdej strony, nadając wyrazistego smaku. Zawierają w sobie m.in. ocet balsamiczny i gorczycę. Nadają się świetnie jako dodatek na kanapkę. Zawsze warto mieć słoiczek pod ręką.
Wegańskie śledzie paprykowo- pomidorowe- przepis:
Czas przygotowania: ok. 1 h + czekanie w lodówce
Ilość: 1 duży słoik
Składniki:
- 1 duży bakłażan (500 g)
- 6 łyżek oleju
- 1 czubata łyżeczka soli morskiej (u mnie sól gruboziarnista)
- 1 duża cebula biała
- 1 średni pomidor (150 g) + wrzątek
- 1/2 dużej papryki (125 g)
- 1/2 dużego ząbku czosnku
- 1 duży arkusz nori
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 szczypta pieprzu cayenne
- 1/4 łyżeczki ziaren gorczycy
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 4 ziarna jałowca
- 400 ml wody
- pieprz
- olej
Przygotowanie:
- Na początku rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni w funkcji termoobieg.
- Następnie obieramy i myjemy bakłażana. Kroimy go w plastry o grubości ok. 1 cm. Powierzchnię każdego z nich nacinamy wielokrotnie pod kątem, aby uzyskać fakturę kojarzącą się z rybą. Robimy tak z dwóch stron każdego plastra (zdjęcie na samym dole).
- Potem kroimy każdy plaster na pionowe kawałki, mające ok. 3 cm szerokości. Przekładamy je do miski, polewamy olejem, posypujemy solą i dokładnie mieszamy (nacieramy).
- Kawałki bakłażana układamy w odstępach na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy je ok. 15 min.
- W tym czasie zagotowujemy wodę w czajniku. Robimy cztery nacięcia po bokach pomidora, aby później skórka łatwiej odeszła. Umieszczamy go w wysokim naczyniu i zalewamy wrzątkiem. Czekamy chwilę, a potem odcedzamy i obieramy pomidora.
- Do garnka wrzucamy pokrojonego pomidora i paprykę. Zalewamy je 400 ml wody i gotujemy ok. 5 minut. Następnie wszystko dokładnie blendujemy.
- Teraz kroimy cebulę w piórka. Wrzucamy ją na rozgrzany olej na patelni. Następnie dodajemy rozdrobniony czosnek i przyprawy takie, jak ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec, pieprz, gorczyca, słodka papryka, pieprz cayenne oraz cukier.
- Smażymy aż cebula się zeszkli, a następnie zalewamy to wodą, zblendowaną z pomidorem i papryką. Gotujemy wszystko ok. 10 min, aby smaki się połączyły.
- Wyciągamy blaszkę z piekarnika. Jeśli jakieś części bakłażana będą spalone, to je odcinamy.
- Schłodzonego bakłażana przekładamy do pojemnika z pokrywką i zalewamy również lekko schłodzonym wywarem z patelni. Dodajemy pokruszone nori i ocet balsamiczny.
- Wstrząsamy pojemnikiem. Jeśli jakaś część bakłażana będzie wystawać, zanurzamy ją lub dodajemy trochę wody.
- Nasze wegańskie śledzie odstawiamy na noc do lodówki, rano będą gotowe do jedzenia.
Smacznego!
Jeśli ten przepis Wam się spodobał, spróbujcie również rybnej przekąski z awokado.
A jeżeli szukacie pomysłów na szybkie przepisy, idealny dla Was będzie ebook 'WegeBunia 15 min’.
Wpadnijcie także na Facebooka i Instagrama :D.
do zrobienia
Daj znać jak smakowało😉
A gdzie te śledzie?