Musimy Wam się przyznać, że jesteśmy wielkimi fanami mącznych przepisów, dlatego często goszczą u nas takie dania. Dzisiaj wpadliśmy na pomysł, że czas najwyższy na naszą pitę gyros, ponieważ w kuchni czekała na nas pyszna kostka tofu. Wegańska pita gyros, to pyszny przepis, który sprawdzi się idealnie na imprezy z przyjaciółmi, jak i na obiad.
Pitę możecie podać na kilka sposobów. Po pierwsze usmażony placek możecie odciąć na końcu, otworzyć kieszonkę i pyszną zawartość wpakować do środka😉. Z pewnością jest to najprostszy sposób. My jednak najbardziej lubimy jeść ją zawiniętą wraz z farszem w literę 'U’. Pit na naszym blogu będzie wiele, jednak na początek idzie nasza wegańska pita gyros, ponieważ jest bardzo prosta w przygotowaniu, a przy okazji naprawdę pyszna.
Wegańska pita gyros – przepis
Czas przygotowania: 1,5 h
Sałatkę do pity skomponowaliśmy ze świeżych i zdrowych warzyw, które idealnie komponują się z soczystym i przypieczonym tofu. Całość wyszła oczywiście pełna smaku. Myślimy, że u Was ten przepis również zagości na dłużej.
Składniki:
Na 8 placków:
- 15 g świeżych drożdży
- 350 g mąki
- 200 + 50 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soli
- szczypta cukru
Zawartość NA 3 PITY:
- 200 g tofu naturalnego
- 150 g pomidorów
- 100 g kapusty pekińskiej
- 100 g ogórka
- 70 g papryki
- 30 g czerwonej cebuli
- pół awokado
- 1 łyżka przyprawy do gyrosa
- 1 łyżeczka bazylii
- sól/ pieprz
- 3 łyżki oleju
Przygotowanie:
Pita:
- Na początku wkładamy do miski drożdże i wlewamy 50 ml wody, potem wszystko mieszamy wraz z cukrem i odstawiamy na 20 min.
- Po 20 minutach dodajemy mąkę, sól i resztę ciepłej wody, a następnie wyrabiamy ciasto przez około 5 minut. Po tym czasie do ciasta dodajemy oliwę i ugniatamy jeszcze chwilę.
- Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na 60 min (kiedy ciasto rośnie, możemy zająć się zawartością pity).
- Następnie wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części, formujemy z nich kuleczki, a potem 20 cm cienkie placki.
- Na koniec pitę wykładamy na patelnię bez oleju i przypiekamy z dwóch stron (około 1-2 min na stronę).
Zawartość pity:
- Na początku w jednej misce mieszamy ze sobą pokrojone w kostkę tofu, przyprawę do gyrosa, bazylię, sól, pieprz i 3 łyżki oliwy z oliwek.
- Następnie tofu dajemy na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na około 15 min (200 stopni C, termoobieg).
- Podczas gdy tofu się piecze, wkładamy do miski pokrojone warzywa, awokado i sos czosnkowy (możecie go przyrządzić, blendując czosnek ze śmietaną z tego przepisu)
- Na zakończenie, kiedy wszystkie składniki są gotowe, nakładamy zawartość na pitę, zawijamy ją i cieszymy się pysznym smakiem.
Smacznego!
Jeżeli przepis Wam posmakował, podzielcie się z nami Waszą opinią w komentarzu. Spróbujcie także naszego przepisu na foccacię, jest pyyyyszny. Jeżeli lubicie szybkie wegańskie przepisy, zapraszamy do zapoznania się z naszym ebookiem WegeBunia w 15 min.
Zapraszamy również na Instagram WegeBunia , gdzie możecie zobaczyć nasze wegańskie przepisy w formie filmu. Polubcie nas też na facebooku ;).