Jagody
Jak już opowiadałam Wam w przepisie na lodowy koktajl jagodowy, jagód mamy pod dostatkiem, bo latem mój tata zawsze przynosi je pełnymi wiadrami. W tym przepisie również wykorzystamy te w zamrożonej formie, bo te ze słoików już zjadłam😁. Postanowiliśmy więc zrobić kruche ciasto z jagodami. Mrożone owocki pasują do takich ciast idealnie.
To co najbardziej lubię w tych owocach to to, że są kwaśne, ja uwielbiam wszystko co kwaśne. Jako że ciasto to jednak deser, musieliśmy trochę cukru dodać, jak dla mnie niepotrzebnie😂. Zastanawialiśmy się, co będzie pasować do jagód. Bardzo szybko wpadliśmy na pomysł z budyniem. Jednak, żeby nie było nudno, zrobiliśmy budyń kokosowy, a nie tradycyjnie budyń waniliowy, jak w pączkach.
Kruche ciasto z jagodami- przepis:
Czas przygotowania: 1,5 h
Średnica blaszki to 24 cm.
Składniki:
- 300 g mrożonych jagód
Ciasto:
- 160 g margaryny
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka mleka kokosowego
Budyń:
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 1 czubata łyżka cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 500 ml mleka kokosowego
*najlepiej sprawdzi się nasze domowe mleko kokosowe
Przygotowanie:
Ciasto:
- Na początku do miski wsypać wszystkie suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier. Wymieszać.
- Następnie dodać pokrojoną margarynę i dokładnie ucierać palcami.
- Potem dodać łyżkę mleka kokosowego i uformować kulę.
- 1/3 ciasta włożyć w woreczku do zamrażarki. Przygotować okrągłą formę do pieczenia, na spodzie wyłożoną papierem do pieczenia. 2/3 ciasta wykleić formę od środka, do góry na 2-3 cm.
Budyń:
- Najpierw wymieszać pół szklanki mleka kokosowego z mąką ziemniaczaną. Następnie resztę mleka zagotować, zmniejszyć ogień i cały czas mieszając, wlewać zawartość szklanki.
- Dodać cukier, wiórki kokosowe i mieszać do otrzymania konsystencji budyniu.
- Gotowy budyń schłodzić.
- Do formy z ciastem wlać budyń, rozsypać mrożone jagody i na wierzch starkować ciasto wyjęte z zamrażalnika.
- Piec 50 minut w 175 stopniach w funkcji góra- dół.
- Ciasto z jagodami podawać następnego dnia, schłodzone w lodówce.
Smacznego!
Jeśli macie ochotę na inne ciasto, spróbujcie naszego kawowego torciku. Jeżeli lubicie szybkie wegańskie przepisy, zapraszamy do zapoznania się z naszym ebookiem WegeBunia w 15 min.
Zapraszamy również do śledzenia naszego profilu na instagramie, gdzie codziennie wstawiamy nasze wegańskie przepisy w formie filmów. Polubcie nas też na facebooku ;).
Ciasto wygląda apetycznie, chciałabym zrobić, tylko mój Luby nie lubi kokosów – jak radziliby Państwo sprzygotować budyń waniliowy, żeby konsystencja się zgadzała? Jaka jest średnica formy?
Hej! Budyń waniliowy możesz zrobić tak, jak my w naszych pączkach z budyniem ( https://tiny.pl/r8m3c ), tylko składniki podzielić na 2😉. W kruchym cieście 1 łyżkę mleka kokosowego też możesz zamienić na sojowe. Średnica blaszki to 24 cm, zaraz uzupełnimy tą informację😅. Pozdrawiamy😁
Dziękuję 🙂 a nie będzie za rzadki taki budyń?
Warto ciasto dać do lodówki na jakis czas aby budyń stężał 😁