Łatwe wegańskie kopytka
Ostatnio naszła nas ochota na kopytka, ale ilość roboty jaka się z tym wiąże nas zniechęcała. Zawsze musimy szukać po szafkach miliona talerzy, żeby te wszystkie małe kopytka pomieścić. Czas w kuchni też się wydłuża, bo wychodzi przecież ileś partii, z których każdą trzeba dopilnować.
Postanowiliśmy więc ułatwić sobie życie i zrobić wegańskie kopytka w wersji GIGA. Wyszły bardzo smaczne, a ich forma robi wrażenie, więc nadają się nawet na bardziej uroczystą kolację. Skład mają raczej tradycyjny, nie licząc pieczonych ziemniaków, które jeśli macie mało czasu, możecie obrać i ugotować.
Oliwa smakowa
Wegańskie kopytka podsmażyliśmy i na wierzch każdego daliśmy łyżkę oliwy ze świeżą pietruszką, czosnkiem i przyprawami. Smaki się bardzo dobrze połączyły, bo składniki ucieraliśmy w moździerzu. Jeśli go nie macie, to nie martwcie się. Można spróbować ucierania np. mątewką lub drewnianą łyżką. Tak naprawdę możecie znaleźć coś w kuchni i spróbować tego użyć.
Taka oliwa wzbogacona o intensywne smaki będzie również pasować do zwykłych ugotowanych kopytek. Jeśli nie macie ochoty, wegańskie kopytka nie muszą być podsmażane przed podaniem. My jednak jesteśmy wielbicielami ich chrupiącej skórki i zarazem miękkiego środka.
GIGA wegańskie kopytka z czosnkową pietruszką- przepis:
Czas przygotowania: 50 min na pieczenie ziemniaków + ok. 1 h na resztę
Ilość: 6 kopytek
Składniki:
Kopytka
- 1 kg ziemniaków
- 2 łyżki oleju + 1 łyżka
- 6 łyżek mąki ziemniaczanej
- 200 g mąki pszennej
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól
Oliwa smakowa
- 6 czubatych łyżek posiekanej świeżej pietruszki
- 9 łyżek oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- 18 ziarenek ziela angielskiego
- grubo mielony pieprz
- sól
Przygotowanie:
- Na początku ustawiamy piekarnik na 200 stopni w funkcji termoobieg.
- Następnie myjemy ziemniaki (nie obieramy ich) i wykładamy na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Potem obtaczamy w dwóch łyżkach oleju i pieczemy 50 min.
- W tym czasie możemy się zająć naszą oliwą smakową. Do moździerza* dajemy poszatkowaną świeżą pietruszkę, drobno pokrojone ząbki czosnku, ziarna ziela angielskiego, sól oraz grubo mielony pieprz (lub po prostu ziarna pieprzu).
- Zalewamy wszystko oliwą z oliwek i ucieramy przez ok. 10 minut.
- Gdy ziemniaki będą gotowe, rozcinamy skórkę i wyjmujemy je z mundurków. Następnie ugniatamy, dodajemy sól, oliwę, mąkę ziemniaczaną oraz pszenną.
- Ciasto ugniatamy kilka minut, rolujemy i kroimy na 6 dużych kopytek.
- Wrzucamy je do dużego garnka z wrzącą osoloną wodą oraz łyżką oleju. Czekamy ok. 10 minut do ich wypłynięcia, a następnie kolejne 5 minut.
- Kopytka smażymy na złoto z dwóch stron oraz po bokach. Podajemy je z pietruszkowo- czosnkową oliwą.
Smacznego!
*Zamiast moździerza możemy użyć np. miski i drewnianej łyżki lub mątewki.
Jeśli przepis Wam się spodobał, spróbujcie także naszych kopytek jogurtowych w różowym sosie.
Jeżeli szukacie szybkich przepisów, zobaczcie nasz nowy ebook 'WegeBunia 15 min’.
Odwiedźcie nas także na Facebooku oraz Instagramie, gdzie wstawiamy filmy z naszymi przepisami :D.