Przepisy z kaszy gryczanej
Kaszę gryczaną można jeść na różne sposoby. Jest smaczna zarówno na słono, jak i słodko, na zimno i na ciepło. My przeważnie używamy jej do placków z suszonymi pomidorami albo gdy robimy gryczane kotleciki. Tam sprawdza się super. Skąd mus gryczany?
Tym razem postanowiliśmy sprawdzić, jak to będzie zjeść kaszę gryczaną na słodko. Najpierw ugotowaliśmy ją w mleku migdałowym, a kiedy ostygła, dodaliśmy do niej banana, daktyle i kakao. Szybko, prosto i smacznie. Powstał prawdziwy, czekoladowy deserek :).
Mus gryczany z bananem- przepis:
Czas przygotowania: ok. 20 min
Ilość porcji: 1
Składniki:
- 50 g kaszy gryczanej
- 1 i 1/2 szklanki mleka migdałowego (tu szklanka ma 250 ml)
- 1 banan
- 1 czubata łyżeczka ciemnego kakao
- 1 suszone daktyle + wrzątek
- 2 kostki gorzkiej czekolady (64%)
Przygotowanie:
- Zaczynamy od wsypania kaszy gryczanej do garnka. Zalewamy ją mlekiem migdałowym i gotujemy ok. 15 min na wolnym ogniu.
- Następnie wstawiamy wodę w czajniku. Do szklanki wrzucamy daktyle i przykrywamy je wrzątkiem. Odstawiamy do napęcznienia.
- Potem przygotowujemy sobie wysokie naczynie wrzucamy do niego kawałki banana i wsypujemy kakao.
- Gotową kaszę gryczaną i daktyle również dodajemy do naczynia. Blendujemy.
- Mus posypujemy rozdrobnionymi kawałeczkami czekolady.
Smacznego!
Przepis na mus gryczany Wam się spodobał? Sprawdźcie również nasz koktajl jaglany, kaszy nigdy za wiele :D.
Jeżeli szukacie pomysłów na szybkie gotowanie, sprawdźcie naszego ebooka 'WegeBunia 15 minut’.
Zapraszamy Was także na Facebooka i Instagrama, gdzie publikujemy filmy z przepisami ;).