Płatki ryżowe z musem bananowo jagodowym - WegeBunia -
wegańska ryżanka

Płatki ryżowe z musem bananowo- jagodowym

Podziel się przepisem z innymi
płatki ryżowe na mleku przepis

Jak chodziłem jeszcze do podstawówki pamiętam, że najczęstszym śniadaniem jakie jadłem była owsianka, gotowana na mleku i posłodzona cukrem. Takie śniadanie dostarczało mi energii na przynajmniej kilka godzin lekcji w szkole. Czasem jednak dostawałem do zjedzenia płatki ryżowe jako ten smaczniejszy odpowiednik. Dzisiaj nie jestem w stanie odpowiedzieć, które śniadanie jest smaczniejsze, a czykolwiek o płatkach ryżowych zapomniałem na długi czas i przypomniałem sobie o nich dopiero niedawno.

Kiedy w domu nagle pojawiło się opakowanie płatków ryżowych uznałem, że trzeba je trochę wypromować i zrobić z nich przepis. Przepis na płatki ryżowe chcieliśmy aby był szybki do zrobienia, zdrowy i smaczny. Udało się zagotowanie płatków ryżowych z mlekiem i cukrem oraz przygotowanie musu zajmuje zaledwie 10-15min. Jest to idealny przepis do osób które nie mają dużo czasu rano, ale lubią zjeść zdrowe, smaczne i domowe śniadanie.

płatki ryżowe na mleku przepis

Płatki ryżowe – przepis

Czas przygotowanie: 10-15 min

Ilość porcji: 2

Składniki:

  • 6 łyżek płatków ryżowych
  • 400 ml mleka roślinnego ( najlepiej kokosowe)
  • 2 mniejsze banany (bądź jeden duży)
  • 3 łyżki jagód
  • 1 łyżka cukru

Dodatki:

Płatki owsiane warto posypać różnymi dodatkami, aby urozmaicić nasze śniadanie. Może być to np:

  • Płatki migdałów
  • Wiórki kokosowe
  • Orzechy
  • Świeże owoce

Przygotowanie

  1. Na początku do małego garnka wlewamy mleko roślinne i podgrzewamy je. Następnie do podgrzanego mleka wsypujemy 6 łyżek płatków ryżowych i jedną łyżkę cukru.
  2. Płatki ryżowe gotujemy aż uzyskamy gęściejszą konsystencję
  3. Pamiętajcie że lepiej stać przy płatkach ponieważ mogą się przypalić. Należy mieszać je jak najczęściej aby zapobiec tego typu sytuacji.
  4. Kiedy płatki ryżowe się ugotują odstawiamy garnek na bok. Podczas gdy nasze płatki ryżowe stygną możey zająć się musem owocowym.
  5. Do miski wkrajamy banana i wsypujemy jagody, całość ugniatamy widelcem na paćkę.
  6. Następnie na mus nakładamy płatki ryżowe i dodajemy wybrane dodatki. My użyliśmy płatków migdałowych, wiórków kokosowych i świeżych jagód.

Smacznego !

Jeżeli lubicie słodkie śniadania, sprawdźcie nasz pudding chia z bananem i truskawkami. Świetne śniadanie, które wymaga tylko kilku minut poprzedniego dnia. A jeżeli lubicie szybkie wegańskie przepisy, zobaczcie naszego ebooka ’WegeBunia 15 min’.

Zapraszamy na naszego Instagrama gdzie zamieszczamy nasze wegańskie przepisy w formie filmów. Polubcie nas też na facebooku ;).

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x