Wegańska botwinka - WegeBunia - wegańskie przepisy
wegańska botwinka

Wegańska botwinka

Podziel się przepisem z innymi
wegańska botwinka

Cześć, wiedzieliście, że liście buraka są jadalne? Ja dowiedziałem się o tym dopiero jakieś 2 lata temu i jest mi bardzo przykro że dopiero wtedy. Liście buraka to świetny składnik w kuchni, szczególnie jeżeli jesteście na diecie wegańskiej i chcecie urozmaicić waszą kuchnię. Dlatego dzisiaj przygotowaliśmy dla Was przepis na pyszną wegańską botwinkę. Wegańska botwinka to zupa przygotowane przede wszystkim z liści buraka. Fani samych buraków również będą zadowoleni bo i ich tutaj nie zabraknie. Dlaczego w ogóle powinno się jeść botwinkę?

wegańska botwinka

Botwinka – liście buraka

Niedawno na naszym Instagramie pokazywaliśmy Wam, że robimy nasz domowy ogródek. Co prawda nie wyrosło nam za dużo warzyw, ponieważ rzadko tam przychodziliśmy i rośliny cierpiały na brak wody. Na szczęście kilka dzielnych warzyw i tak sobie poradziło, dzięki temu mamy w domu sporo szczypioru, cebuli, buraków i właśnie botwinki.

W ostatnich latach popularność zdobywa szpinak i jarmuż jednak botwinka nie odstaje od nich pod względem właściwości zdrowotnych. Jedna szklanka botwiny zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę A, a dzięki luteinie wspomaga działanie oczu. Botwina jest bardzo dobrym źródłem witamina K i wapnia,  potasu, witaminę z grupy B oraz witaminę C i żelaza. Dzięki zawartym w botwince składnikom świetnie wpływa na układ nerwowy, trawienie, odporność, funkcje wzroku oraz wzmacnia kości.

Wegańska botwinka

Wegańska botwinka – przepis

Czas przygotowania: 1,5h

Ilość porcji: 3-4 l garnek

Składniki

  • 4 małe buraki (450 g)
  • 3 pęczki botwinki
  • 4 ziemniaki (600g)
  • sok z połowy cytryny
  • 2 l bulionu*
  • 250 ml wegańskiej śmietany*
  • 1 dojrzałe awokado (opcjonalnie)
  • szczypta czarnej soli (kala namak) [opcjonalnie]
  • grubo mielony pieprz (opcjonalnie)

*najlepiej użyć bulionu z naszego przepisu

* sprawdźcie przepis na naszą wegańską kwaśną śmietanę

Przygotowanie

  • Na początku do garnka z rozgrzaną oliwą wsypujemy obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz buraki. Mieszamy i pozostawiamy je na trochę, aby się podsmażyły.
  • Następnie dodajemy drobno posiekaną botwinkę i chwilę wszystko razem podsmażamy.
  • W kolejnym kroku wlewamy do garnka 2 l bulionu warzywnego. Po zagotowaniu trzymamy na małym ogniu przynajmniej 1,5 h.
  • Na koniec dodajemy kwaśną śmietanę, sok z cytryny i jeśli lubicie, to grubo mielony pieprz.
  • Do botwinkowej możecie dodać obrane i pokrojone awokado, posypane czarną solą, które przypomni Wam smak jajka.

Smacznego!

Jeśli spodobał Wam się ten przepis, to wypróbujcie naszą inną propozycję z burakiem, czyli sałatkę na grilla. A jeżeli macie ochotę na szybkie wegańskie przepisy i szybkie gotowanie, sprawdźcie ebooka ’WegeBunia 15 min’.

Zapraszamy również na naszego Instagrama, gdzie wstawiamy filmy z naszymi przepisami. Polubcie nas też na facebooku ;).

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x