Cześć, wiedzieliście, że liście buraka są jadalne? Ja dowiedziałem się o tym dopiero jakieś 2 lata temu i jest mi bardzo przykro że dopiero wtedy. Liście buraka to świetny składnik w kuchni, szczególnie jeżeli jesteście na diecie wegańskiej i chcecie urozmaicić waszą kuchnię. Dlatego dzisiaj przygotowaliśmy dla Was przepis na pyszną wegańską botwinkę. Wegańska botwinka to zupa przygotowane przede wszystkim z liści buraka. Fani samych buraków również będą zadowoleni bo i ich tutaj nie zabraknie. Dlaczego w ogóle powinno się jeść botwinkę?
Botwinka – liście buraka
Niedawno na naszym Instagramie pokazywaliśmy Wam, że robimy nasz domowy ogródek. Co prawda nie wyrosło nam za dużo warzyw, ponieważ rzadko tam przychodziliśmy i rośliny cierpiały na brak wody. Na szczęście kilka dzielnych warzyw i tak sobie poradziło, dzięki temu mamy w domu sporo szczypioru, cebuli, buraków i właśnie botwinki.
W ostatnich latach popularność zdobywa szpinak i jarmuż jednak botwinka nie odstaje od nich pod względem właściwości zdrowotnych. Jedna szklanka botwiny zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę A, a dzięki luteinie wspomaga działanie oczu. Botwina jest bardzo dobrym źródłem witamina K i wapnia, potasu, witaminę z grupy B oraz witaminę C i żelaza. Dzięki zawartym w botwince składnikom świetnie wpływa na układ nerwowy, trawienie, odporność, funkcje wzroku oraz wzmacnia kości.
Wegańska botwinka – przepis
Czas przygotowania: 1,5h
Ilość porcji: 3-4 l garnek
Składniki
- 4 małe buraki (450 g)
- 3 pęczki botwinki
- 4 ziemniaki (600g)
- sok z połowy cytryny
- 2 l bulionu*
- 250 ml wegańskiej śmietany*
- 1 dojrzałe awokado (opcjonalnie)
- szczypta czarnej soli (kala namak) [opcjonalnie]
- grubo mielony pieprz (opcjonalnie)
*najlepiej użyć bulionu z naszego przepisu
* sprawdźcie przepis na naszą wegańską kwaśną śmietanę
Przygotowanie
- Na początku do garnka z rozgrzaną oliwą wsypujemy obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz buraki. Mieszamy i pozostawiamy je na trochę, aby się podsmażyły.
- Następnie dodajemy drobno posiekaną botwinkę i chwilę wszystko razem podsmażamy.
- W kolejnym kroku wlewamy do garnka 2 l bulionu warzywnego. Po zagotowaniu trzymamy na małym ogniu przynajmniej 1,5 h.
- Na koniec dodajemy kwaśną śmietanę, sok z cytryny i jeśli lubicie, to grubo mielony pieprz.
- Do botwinkowej możecie dodać obrane i pokrojone awokado, posypane czarną solą, które przypomni Wam smak jajka.
Smacznego!
Jeśli spodobał Wam się ten przepis, to wypróbujcie naszą inną propozycję z burakiem, czyli sałatkę na grilla. A jeżeli macie ochotę na szybkie wegańskie przepisy i szybkie gotowanie, sprawdźcie ebooka ’WegeBunia 15 min’.
Zapraszamy również na naszego Instagrama, gdzie wstawiamy filmy z naszymi przepisami. Polubcie nas też na facebooku ;).