Z życia wegańskiego blogera kulinarnego
Dzisiaj sobie trochę ponarzekam na Olka, jeśli nie macie nic przeciwko😂. Mieliśmy ostatnio wymyślić nowy przepis i jak zawsze siedzieliśmy w kuchni i patrzyliśmy co mamy, żeby móc zacząć podawać pomysły. Przeważnie nasza burza mózgów przebiega dość łagodnie, ale nie tym razem.
Od razu wpadły mi w oko pomidorki koktajlowe, których nie ma za dużo na blogu. Potem zobaczyłam szczypiorek. O dziwo był gruby, ciemny i mega pachnący☺️😌, a nie taki marny jak to przeważnie w sklepach. Już wtedy wiedziałam, że muszę użyć tych składników. Widziałam je rozsypane na czymś w rodzaju wegańskiej tortilli, wrapa, aż w końcu stanęło na naleśnikach.
Już dochodzę do sedna..😅
Jak już wybrałam farsz, to byłam zachwycona. Wegańskie naleśniki z tofu przejawiały się dość niekonwencjonalnie. Seler naciowy, por i ogórek kiszony w jednym przepisie raczej nie jest normą. Ale ja byłam swoim pomysłem zachwycona i podekscytowana😍. Wiedziałam, że jedzonko wyjdzie pycha. I tu wreszcie dochodzimy do Olka. Tak wiem, że opowiadam historię naokoło, biedni Ci co na co dzień mają ze mną do czynienia🤣🤣🤣.
Otóż Olek uznał, że mój pomysł to kompletny niewypał i ta mieszanka smaków będzie zabójcza. Najbardziej przeszkadzał mu seler naciowy, niby go lubi, ale nie tym razem. W sumie spieraliśmy się w tej kuchni 2 h. Ostatecznie ustaliliśmy, że wypróbujemy ten pomysł, ale Olek i tak utrzymywał, że wyjdzie tragedia.
Ostatecznie spór zakończył się z pierwszym kęsem Olka, słowami 'no dobra, miałaś rację, zwracam honor’😁. Wegańskie naleśniki z tofu górą! Ucieszyłam się, chociaż i tak wiedziałam, że tak będzie😎😏. Jeśli nadal nie przekonałam sceptyków, to jedzonko Was przekona, spokojnie😋😉.
Wegańskie naleśniki z chrupiącym tofu i pieczonymi pomidorkami- przepis:
Czas przygotowania: 45 min
Ilość: 4 naleśniki
Składniki:
- 30 g jasnej części pora
- 200 g tofu naturalnego
- 1/2 papryki
- garść szczypiorku
- 1 łodyga selera naciowego
- 2 ogórki kiszone
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka złocistego
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżki sosu sojowego
Naleśniki np z tego przepisu:
- 2 szklanki mleka owsianego/sojowego lub wody
- 1,5 szklanki mąki
- 1/2 łyżki oleju + do smażenia
- szczypta soli
Przygotowanie:
- My najpierw smażymy naleśniki, potem zawijamy z farszem i podsmażamy całość jeszcze raz. Jeśli chcecie, możecie zrobić naleśniki później i tylko zawinąć. Sposób w jaki kroimy tofu oraz składamy naleśniki możecie zobaczyć na naszym filmie na instagramie.
- Mleko roślinne wlewamy do miski. Następnie stopniowo dodajemy mąki, ciągle mieszając.
- Dodajemy olej i sól. Dokładnie łączymy wszystkie składniki, aby nie było grudek. Można to zrobić łyżką lub mikserem ręcznym.
- W między czasie rozgrzewamy odrobinę oleju na patelni. Wlewamy jedną chochelkę ciasta i czekamy aż na naleśniku pojawią się bąbelki powietrza.
- Ostrożnie podważamy naleśnika i przewracamy na drugą stronę.
- Smażymy go jeszcze chwilę, po czym ściągamy z patelni. W razie potrzeby dolewamy odrobinę oleju pomiędzy naleśnikami.
- Teraz zajmujemy się farszem. Tofu kroimy na cieniutkie podłużne kawałeczki. Takie a’la sticksy. Wrzucamy je na rozgrzany olej i smażymy na złoto.
- Dodajemy przyprawę do kurczaka, paprykę wędzoną, oregano oraz sos sojowy, mieszamy.
- Teraz dokładamy drobno pokrojone warzywa: paprykę, selera naciowego i pora. Smażymy kilka minut na małym ogniu.
- Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Doprawiamy solą oraz pieprzem i posypujemy drobno pokrojonym czosnkiem. Pieczemy ok. 5 minut w 200 stopniach w funkcji termoobieg.
- Składamy naleśniki wypełnione farszem i podsmażamy całość.
- Gotowe naleśniki dekorujemy pomidorkami, drobno pokrojonymi kiszonymi ogórkami oraz szczypiorkiem.
- Możemy je podawać ze śmietanką.
Smacznego!
Jeśli nasz przepis na wegańskie naleśniki z tofu Wam się spodobał, to wypróbujcie również pomysłu na tofu w podwójnie chrupiącej panierce. Dla osób, które nie lubią stać długo w kuchni polecamy nasz ebook ’WegeBunia 15 min’.
Zapraszamy na naszego instagrama, gdzie publikujemy wegańskie przepisy w formie filmu. Polubcie nas również na facebooku :).