Wegańskie placki z mąki owsianej i bananów - WegeBunia
wegańskie placki z mąki owsianej

Wegańskie placki z mąki owsianej i bananów

Podziel się przepisem z innymi
pieczone placki z bananem

Szybkie wegańskie śniadanie

Szybciutkie wegańskie placki, które robią się same. Nic nie musicie smażyć, nic Wam się również nie przyklei do patelni i nie przypali. Wystarczy wylać masę na papier do pieczenia i patrzeć, jak placuszki rosną w piekarniku.

Takie wegańskie placki z mąki owsianej sprawdzą się szczególnie rano, gdy jest mało czasu. Nie trzeba stać i ich pilnować, można mieć dodatkową chwilę na poranne szykowanie się. Zajmijcie się więc sobą i wróćcie na śniadanko :).

wegańskie placki bananowe

Przepisy z mąki owsianej

Ostatnio próbujemy nowych produktów i tak też się do nas zakradła mąka owsiana. Próbowaliśmy już kilku rodzajów mąk i ta również dołączyła do naszej kolekcji. Bardzo fajna alternatywa, dobrze pasująca do słodkich przepisów. Następnym razem sprawdzimy, jak się sprawdza w przepisach słonych.

wegańskie placki z mąki owsianej i bananów

Wegańskie placki z mąki owsianej i bananów- przepis:

Czas przygotowania: 20 min

Ilość: 7 placków

Składniki:

  • 1/2 szklanki mleka roślinnego (u nas sojowe)- szklanka ma 250 ml
  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 2 dojrzałe banany
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżki oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • czerwona porzeczka, banany (do podania)
  • wegański karmel/ syrop klonowy (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  • Na początku włączamy piekarnik na 200 stopni w funkcji termoobieg.
  • Następnie wrzucamy banany, podzielone na kawałki, do wysokiego naczynia i dokładnie blendujemy.
  • Przekładamy je do miski, dodajemy mleko roślinne, sok z cytryny i olej. Mieszamy.
  • Teraz dokładamy proszek do pieczenia, sól i sodę.
  • Następnie cały czas mieszając trzepaczką, wsypujemy mąkę owsianą.
  • Gotową masę wykładamy na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Wylewamy po dwie łyżki masy na każdy placek, robimy odstępy. Pieczemy 12 minut.
  • Upieczone placki polewamy wegańskim karmelem i obsypujemy czerwonymi porzeczkami oraz bananem.

Smacznego!

Jeśli przepis Wam się spodobał, spróbujcie także szarlotkowych placków z jabłkami.

A jeżeli macie ochotę na więcej szybkich przepisów, zobaczcie naszego ebooka ‘WegeBunia 15 min’.

Odwiedźcie nas również na Facebooku i Instagramie ;).

pieczone pancakes roślinne
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x