Zielona sałatka z selerem naciowym i limonką - WegeBunia
wegańska sałatka z selerem

Zielona sałatka z selerem naciowym i limonką

Podziel się przepisem z innymi
wegańska sałatka z selerem

Dieta roślinna

Już dawno temu mieliśmy wstawić na bloga przepis na sałatkę. Od roku pokazujemy Wam nasze wegańskie przepisy, a jeszcze nigdy nie wstawiliśmy sałatki. Chcieliśmy to zrobić, ale zawsze inny pomysł stawał nam na drodze😇😇. Wszyscy, którzy oceniają tą dietę stereotypowo mocno by się zdziwili😂. Cieszę się, że jemy dużo innych, smacznych rzeczy, ale nie ma to jak surowe warzywa. Tak jest najzdrowiej!

Seler naciowy

Ostatnio mój tata kupił sobie dużo selera naciowego do soków i wtedy właśnie pomyślałam, że może to czas, aby wykorzystać go inaczej. Nigdy nie planowaliśmy zacząć od tego warzywa, ale chyba sałatka z selerem naciowym właśnie na nas czekała. Ma on specyficzny smak, nie każdy go polubi za pierwszym razem. U mnie ta miłość pojawiła się późno, ale trwa nadal😁.

wegańska sałatka z selerem naciowym

Kolendra, limonka i morele

Ta sałatka jest szalona. Według nas ma bardzo ciekawe połączenia smakowe. Nie jedliśmy wcześniej czegoś takiego i myślę, że warto czasem urozmaicić swoją kuchnię takimi przepisami. Jednak wielbicieli tradycyjnych składników zapewniamy, że w niedługim czasie pojawią się też inne sałatki i surówki. Także każdy znajdzie coś dla siebie😊.

Zielona sałatka z selerem naciowym i limonką- przepis:

Czas przygotowania: 10 min + czas namaczania orzechów

Ilość: 2 porcje

Składniki:

  • 1 limonka
  • 80 g orzechów nerkowca
  • garść liści kolendry
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2/3 papryki zielonej
  • 1/2 ogórka
  • 5 moreli suszonych
  • sól/ pieprz
  • ciemny chleb
  • 100 ml mleka owsianego*

*np z tego przepisu

Przygotowanie:

  • Na początku wsypujemy orzechy nerkowca do miseczki i zalewamy czystą, zimną wodą. Ma ona zakrywać orzechy. Odstawiamy je na 2 h do namoczenia.
  • Następnie przygotowujemy większą miskę. Myjemy, a później drobno kroimy selera, paprykę oraz ogórka. Wsypujemy do miski.
  • Orzechy odcedzamy, dodajemy do nich mleko owsiane, sok z 1 limonki, sól i pieprz. Blendujemy.
  • Warzywa mieszamy z sosem, liśćmi kolendry i drobno pokrojonymi morelami.
  • Podajemy z podpieczonymi grzankami z ciemnego chleba, zrobionymi w piekarniku lub tosterze.

Smacznego!

Jeżeli seler naciowy Wam posmakował, to spróbujcie także naszego soku z selerem naciowym. A jeśli lubicie także szybkie gotowanie, sprawdźcie nasz ebook ’WegeBunia 15 min’.

Zapraszamy również na naszego instagrama, gdzie publikujemy nasze wegańskie przepisy w formie filmów.

sałatka z selerem naciowym

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x