Szybki wegański tort
Mamy dla Was przepis na szybki torcik gofrowy. Możecie zrobić wersję mini lub pomnożyć wszystko przez 4 i stworzyć większy tort. Pomysł na taki deser przyda Wam się szczególnie w nagłych sytuacjach. Jeśli macie zapas mleczka kokosowego w lodówce, co zresztą bardzo polecam, tort będzie ekspresowy. Jeśli nie, do przekładania gofrów możecie użyć zamiast niego budyniu waniliowego (przepis znajdziecie w tym wpisie).
Torcik gofrowy z owocami
Nasz torcik gofrowy ozdobiliśmy owocami granatu i kiwi, żeby było trochę kwaskowato :D. Osobom, które nie lubią przesłodzonych tortów, ten powinien posmakować. Porcja też nie jest duża, więc jest miło i przyjemnie, a nikt nie jest objedzony. Myślę, że do kawy taki mini torcik gofrowy będzie idealny dla dwóch osób.
Wegański mini torcik gofrowy- przepis:
Czas przygotowania: 30 min
Ilość porcji: 1- 2
Składniki:
Gofry
- 3/4 szklanki mleka roślinnego (250 ml)
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
Krem
- 1 puszka mleczka kokosowego*
- 1 i 1/2 opakowania cukru waniliowego (jedno ma 16 g)
- 1 fix do śmietany
Dodatki
- 1/2 pomarańczy
- 2 granaty
- 3 dojrzałe kiwi
- 2 łyżki drobno pokrojonych orzechów włoskich
- 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej (64 %)
*Mleczko musi być dobrze schłodzone, u mnie potrzeba, aby postało w lodówce ze dwa dni
Przygotowanie:
Krem
- Na początku robimy krem, aby zdążył lekko stężeć w lodówce.
- Wyjmujemy z puszki stałą część mleczka kokosowego, potem przekładamy do miski i zaczynamy miksować. Następnie dodajemy po trochu cukier waniliowy i fix, cały czas miksując.
- Po kilku minutach miksowania, wkładamy krem do lodówki.
Gofry
- Teraz rozgrzewamy gofrownicę i zaczynamy robić gofry.
- W misce łączymy wszystkie składniki, czyli mleko roślinne, mąkę, sól, cukier, olej, proszek do pieczenia oraz sodę. Następnie mieszamy dokładnie trzepaczką kuchenną.
- Wlewamy gotowe ciasto do gofrownicy i pieczemy przez ok. 6 min (w zależności od gofrownicy).
- Powinny nam wyjść 3 gofry.
Torcik gofrowy
- Podczas pieczenia gofrów obieramy i kroimy kiwi na małe kawałki, wydrążamy granat, a także rozdrabniamy czekoladę.
- Następnie na gotowe gofry wyciskamy sok z połówki pomarańczy.
- Warstwy tortu to gofr, krem, dodatki. Przekładamy składniki w takiej kolejności trzy razy.
- Gotowy torcik kroimy na kawałki lub pochłaniamy samemu w całości :D.
Smacznego!
Jeżeli przepis Wam się spodobał, zobaczcie również nasze gofry na słono.
A jeśli jesteście miłośnikami szybkich przepisów, zajrzyjcie po nasz nowy ebook 'WegeBunia 15 minut’.
Odwiedźcie nas także na Facebooku i zobaczcie nasze filmy z przepisami na Instagramie.