Ciastka z jabłkiem w środku
Ostatnio miałam ochotę na wegańskie ciastka z czekoladą. Nigdy wcześniej nie miałam okazji ich przygotować, więc przerobiłam swój, wg mnie bardzo udany :D, przepis na pierniczki. Tak powstały te ciasteczka, których ilość starczyła, aby zrobić mały zapasik na kilka dni.
Nie potrzeba do tego wielu składników, przepis jest też prosty i stosunkowo szybki do przygotowania. Ciastka są kruche z wierzchu i miękkie w środku, co zawdzięczają dodanemu do nich jabłku. Idealnie pasują do szklanki pysznego roślinnego mleka, np. migdałowego :).
Wegańskie ciastka z czekoladą- przepis:
Czas przygotowania: 1 h
Ilość: ok. 50
Składniki:
- 600 g mąki
- 250 g wegańskiej margaryny
- szczypta soli
- 150 g cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1,5 łyżeczki sody
- 1 duże jabłko
- 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady (u mnie 64%)
Przygotowanie:
- Zaczynamy od nagrzania piekarnika do 180 stopni, w funkcji góra-dół.
- Następnie wkładamy kostkę margaryny do garnka i podgrzewamy na małym ogniu aż się rozpuści. Potem odstawiamy do ostygnięcia.
- W dużej misce mieszamy mąkę z solą, sodą i cukrem trzcinowym.
- Potem kroimy i wydrążamy jabłko (możemy też je obrać). Blendujemy je w wysokim naczyniu na purée.
- Przekładamy zblendowane jabłko do miski ze składnikami, dodajemy również ekstrakt waniliowy i rozpuszczoną margarynę. Dokładnie mieszamy.
- Z gotowej masy formujemy małe kulki. Układamy je na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia (mi wyszły dwie blaszki).
- Czekoladę kroimy na malutkie kawałki i wciskamy w każde ciastko.
- Pieczemy ok. 15- 18 minut w zależności od wielkości (do przyrumienienia).
- Ciastka najlepiej jeść, gdy dobrze ostygną.
Smacznego!
Jeśli przepis na wegańskie ciastka z czekoladą Wam się spodobał, spróbujcie także musu gryczanego z bananem.
A jeżeli szukacie pomysłów na szybkie dania, sprawdźcie ebook 'WegeBunia 15 minut’.
Wpadnijcie także na Facebooka i Instagrama :D.